Ενώπιον του ανακριτή Χανίων, προκειμένου να απολογηθούν, οδηγoύνται από νωρίς το πρωί της Κυριακής οι εννέα συλληφθέντες που σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση προχωρώντας σε εκμετάλλευση ευάλωτων γυναικών, παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών.
Πρώτος προκειμένου να απολογηθεί έφτασε στα γραφεία του ανακριτή στις 07.00 το πρωί ο 73χρονος ιατρός γυναικολόγος ιδιοκτήτης της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εγκέφαλος της οργάνωσης, και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ακολουθήσουν και οι άλλοι κατηγορούμενοι.
Οι κατηγορίες
Από νωρίς το πρωί βρίσκονται έξω από τα δικαστήρια πολίτες για να δηλώσουν την υποστήριξη και τη συμπαράστασή τους στον γιατρό ο οποίος κατηγορείται ως εγκέφαλος της υπόθεσης.
Οι εννέα συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Χθες, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παύθηκε από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η καρατόμηση έρχεται μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών που δρούσε στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου επιστήμονες είχαν στήσει «βιομηχανία» με φόντο το όνειρο απόκτησης παιδιού.
Το κύκλωμα εκμεταλλεύονταν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση ενώ παράλληλα εξαπατούσαν ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές) και μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες.
Από τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.
Το δε όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.