Περισσότεροι από 90 είναι οι νεκροί της φονικής πυρκαγιάς που σάρωσε το νησί Μάουι στη Χαβάη. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θα αυξηθεί δραματικά καθώς αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι.
Ολόκληρες γειτονιές έχουν μετατραπεί σε στάχτη και θυμίζουν σεληνιακά τοπία. Καπνοί υψώνονται ακόμη στα περίχωρα όπου υπάρχουν εστίες φωτιάς.
Τεράστια καταστροφή
Οι Αρχές μιλούν για την πιο φονική φυσική καταστροφή που έχει ζήσει η Χαβάη από το 1959 όταν εντάχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ανακοίνωσαν νέο απολογισμό νεκρών, όμως παραδέχονται ότι ο αριθμός τους θα συνεχίσει να μεγαλώνει.
«Έχουμε καταγράψει 89 θανάτους. Μόλις πριν δύο μέρες ανακοινώσαμε μικρότερο αριθμό, όμως ο απολογισμός θα μεγαλώσει. Θέλουμε να προετοιμάσουμε τους ανθρώπους για αυτό», είπε ο κυβερνήτης της Πολιτείας.
Έρευνες άρχισαν σε καμένα σπίτια ενώ δύτες ερευνούν και τη θάλασσα, από όπου ανασύρθηκαν μεν δεκάδες ζωντανοί άνθρωποι, όμως ενδέχεται πολλοί να μην άντεξαν.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Μια οικογένεια σώθηκε από την πύρινη λαίλαπα μένοντας στον ωκεανό για πέντε ώρες. Μαζί με άλλους κατοίκους του Μάουι παρακολουθούσαν ανήμποροι τις πύρινες γλώσσες να «καταπίνουν» το άλλοτε εξωτικό θέρετρο.
«Ήμουν στην στέγη και πολεμούσα τη φωτιά για τρεις ώρες. Δεν μπορούσα άλλο. Κατάλαβα ότι πρέπει να φύγω. Έτρεξα προς τον ωκεανό και έπεσα μέσα. Απόλυτη καταστροφή».
Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Τρίτης στους πρόποδες του βουνού πάνω από τη Λαχάινα. Έπνεαν ισχυροί άνεμοι, όμως οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.
Το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης κατέρρευσε, δεν ήχησαν σειρήνες. Οι αγνοούμενοι ενδέχεται να φτάνουν τους χίλιους, λένε τοπικές πηγές.
«Μερικοί άνθρωποι δεν βγήκαν καν από τα σπίτια τους, ορισμένοι δεν κατάλαβαν ότι ερχόταν η φωτιά γιατί εκείνη τη μέρα υπήρχαν δυνατοί άνεμοι. Έμειναν μέσα στα σπίτια τους».
Κύμα συμπαράστασης
Η τραγωδία έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης προς τους πληγέντες.
Εθελοντές σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες στο λιμάνι της Μααλαέα για να μεταφέρουν βρεφικό γάλα, πάνες, ρούχα και καύσιμα για όσους έχασαν τα πάντα.
Στη Χονολουλού, κάτοικοι συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης.
«Η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή. Έχει ενωθεί όλο το νησί. Άνθρωποι από την ενδοχώρα στέλνουν βοήθεια και χρήματα».
Σε ολόκληρο το Μάουι το κόστος των ζημιών πλησιάζει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθούν.