Ο Νίκος Ρήγας, αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Αττικής, και η Εβίτα Βαρελά, δικηγόρος, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, που έχασε τη ζωή του, στη διάρκεια της καταδρομικής επίθεσης Κροατών και Ελλήνων χούλιγκαν, το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Μετά την προφυλάκιση και των 105 κατηγορούμενων για τα αιματηρά επεισόδια, οι Αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά κάθε βίντεο και φωτογραφία που έχουν στη διάθεσή τους, για να βρουν τον άνθρωπο που κατάφερε τη θανάσιμη μαχαιριά στον 29χρονο.
Ο Νίκος Ρήγας, αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Αττικής, ξεκίνησε λέγοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου Μιχάλη, ο οποίος τόσο άδοξα και άδικα είχα στη ζωή του πριν λίγες μέρες ενώ μίλησε και για τον ρόλο της αστυνομίας σε αυτό το γεγονός.
«Είναι πραγματικά τραγικό οι γονείς να αποχαιρετούν τα παιδιά τους με αυτό τον τρόπο και οφείλει η Πολιτεία να σταθεί δίπλα από αυτή την οικογένεια. Τώρα είδαμε ότι σε επίπεδο συλλήψεων είχαμε έναν μεγάλο αριθμό συλλήψεων, 105 ανθρώπων. Έχουν οδηγηθεί στην εισαγγελία και έγινε η προφυλάκιση τους ενώ παράλληλα μόνο αυτά διενεργείται μία ένορκη διοικητική εξέταση, η οποία διατάχθηκε άμεσα και περιμένουμε τις επόμενες μέρες να υπάρχει ένα πόρισμα, το οποίο να δείξει τις ευθύνες ποιον, σε ποιο βαθμό, για ποιο λόγο και θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας», είπε αρχικά.
«Επειδή κανείς δεν γνωρίζει πλήρως τα στοιχεία, τι έγινε σε επιχειρησιακό επίπεδο, λάθη, παραλείψεις, όλα θα εξεταστούν και τις επόμενες λίγες μέρες φαντάζομαι θα έχουμε τα αποτελέσματα. Άλλωστε η αστυνομία ένας οργανισμός που άμεσα και γρήγορα αποδίδονται ευθύνες», πρόσθεσε.
«Πρωταρχικό μέλημα είναι να γίνει ταυτοποίηση»
Η δικηγόρος, Εβίτα Βαρελά, είπε με τη σειρά της πως θα παίξει ρόλο το βίντεοληπτικό υλικό, εάν υπάρχει.
«Είναι σημαντικό να πούμε ότι και οι 105 οδηγήθηκαν στη φυλακή και αυτό σημαίνει ότι είναι ύποπτοι φυγής. Πρωταρχικό μέλημα είναι να γίνει ταυτοποίηση για να δούμε ποιος ή ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί, οι δράστες της δολοφονίας. Πρέπει να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Ο συνήγορος του Κροάτη, προφανώς γνωρίζει για τον εντολέα του ποια είναι η κατηγορία που του αποδίδεται. Εγώ γνωρίζω ότι οι κατηγορίες είναι βαρύτατες, όπως είναι η κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών αλλά και πράξεις όπως η οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Αυτό πρέπει να πούμε είναι ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας και ως προς το ζήτημα της αναστολής του ανασταλτικού της έφεσης, ένα ζήτημα το οποίο είχε προκύψει και μετά την άγρια δολοφονία το Άλκη Καμπανού, ότι δηλαδή εάν συλλαμβάνεται κάποιος να οδηγείτε στη φυλακή και μετά την πρωτόδικη απόφαση να μην δίνετε ανατολή αλλά να εκτίει την ποινή εφόσον υπάρχει επιβεβαιωμένα οπαδικό κίνητρο».
«Πρέπει να παραδειγματιστούμε από άλλες χώρες»
Η κ. Βαρελά επισήμανε πως ο ποινικός κώδικας έχει αυστηροποιηθεί από το 2021 και υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας και αξιοποίησης στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας του υλικού για να γίνεται η εξακρίβωση και τελικά να τιμωρούνται οι δράστες. Όπως είπε, λόγω του ότι η υπόθεση έχει τόσους πολλούς εμπλεκόμενους η διαδικασία της διαλεύκανσης της υπόθεσης θα καθυστερήσει πάρα πολύ.
Ο Νίκος Ρήγας είπε πως κάποια στιγμή πρέπει σοβαρά να ανοίξει μία συζήτηση στη χώρα μας γύρω από την οπαδική βία και από τον χουλιγκανισμό και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
«Έχει περάσει τα εθνικά σύνορα η οπαδική βία μεταξύ των ομάδων των φιλάθλων. Βλέπουμε ότι υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία, ότι έρχονται από την από άλλες χώρες. Πρέπει να δούμε, να παραδειγματιστούμε από άλλες χώρες, τι έχουν κάνει στο παρελθόν και έχουν σήμερα πιο προηγμένα πρωταθλήματα, πιο προηγμένο αθλητισμό με καλύτερες συνθήκες που να μπορεί η οικογένεια να πάει να δει τον αγώνα με τα παιδιά του και να μην υπάρχουν αυτά τα πράγματα».