Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους, ο γιατρός – ιδιοκτήτης της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εμβρυολόγος της μονάδας, η γραμματέας της δομής, καθώς και η γυναίκα που φέρεται να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες.
Ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης , γνωστός γυναικολόγος της τοπικής κοινότητας των Χανίων, και διευθυντής ενός κέντρου γονιμότητας, φαίνεται να έβαζε τις λεγόμενες «μεσίτριες», δηλαδή άλλα μέλη του κυκλώματος, να εντοπίζουν αλλοδαπές γυναίκες, με καταγωγή από την Βουλγαρία και την Γεωργία, που ήταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Σκοπός του ήταν να χρησιμοποιήσει τα ωάρια αυτών των γυναικών ή να χρησιμοποιηθούν έκνομα ως παρένθετες μητέρες. Για αυτό το λόγο στην κατοχή του κυκλώματος υπήρχαν 14 σπίτια, όπου διέμεναν σε αυτά οι γυναίκες καθόλη την διάρκεια της κύησης μέχρι τον τοκετό.
Το «πακέτο» κάθε προγράμματος παρένθετης μητρότητας, κυμαινόταν από 70.000 έως 100.000 ευρώ.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Η Δανάη Σολανάκη, δημοσιογράφος στο flashnews.gr, περιέγραψε στην πρωινή εκπομπή του MEGA πώς δρούσε το κύκλωμα των παράνομων υιοθεσιών της Κρήτης.
Η δημοσιογράφος μίλησε με μία γυναίκα που είχε πέσει θύμα του κυκλώματος και της περιέγραψε τα όσα βίωσε: «Ήρθε σε επαφή με την φερόμενη διακινήτρια με καταγωγή από την Γεωργία, η οποία την έφερε σε επαφή με την σειρά της με την εν λόγω κλινική στα Χανιά. Η κοπέλα ήρθε εδώ για 11 μήνες θεωρώντας ότι όλα είναι νόμιμα. Χαρακτήρισε αυτό που της συνέβη ως μία στρεσογόνα κατάσταση κι αυτό γιατί η φερόμενη ως διακινήτρια ασκούσε τόσο στην ίδια όσο και σε άλλες κοπέλες αρκετή πίεση και έλεγχο. Δέχονταν απειλές μάλιστα ότι θα της γυρίσουν στην χώρα τους αν δεν ήταν υπάκουες στις εντολές που τους έδινε το κύκλωμα».
Για όλες τις παρένθετες μητέρες το βασικό κίνητρο ήταν το οικονομικό, γιατί αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα στην ζωή τους.
Συνολικά η κάθε παρένθετη μητέρα θα έπαιρνε συνολικά 18 χιλιάδες ευρώ για τους 11 μήνες που θα ήταν στην Ελλάδα. Από αυτά τα χρήματα τα 200 ευρώ το μήνα ήταν για προσωπικά έξοδα κι έξοδα σίτισης.
«Νόμιμη υιοθεσία με ανταλλαγή χρημάτων δεν υπάρχει»
Ο Γιάννης Γλύκας, πρόεδρος Ένωσης των ποινικολόγων και η Βέρα Αθανασίου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, ανέλυσαν στην νομική και ψυχολογική πτυχή αυτού του σοκαριστικού συμβάντος.
«Η νόμιμη διαδικασία έχει να κάνει με τρεις επιλογές, όπου η πρώτη έχει να κάνει με την δημόσια υιοθεσία, μέσω ιδρύματος, η δεύτερη επιλογή είναι η ιδιωτική υιοθεσία και η τρίτη περίπτωση είναι της διακρατικής υιοθεσίας, μέσω εφαρμογής της Σύμβασης της Χάγης. Είναι ξεκάθαρο ότι νόμιμη υιοθεσία με ανταλλαγή χρημάτων δεν υπάρχει. Ο νόμος – ειδικά μετά την τελευταία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα – προβλέπει σοβαρές ποινές και για αυτόν που δίνει το μωρό και για το πρόσωπο που το παίρνει. Εξίσου επιβαρύνεται και ο μεσάζοντας της υιοθεσίας», εξήγησε ο κ. Γλύκας.
Ειδικά για την υπόθεση της Κρήτης, όπως ανέφερε ο Γιάννης Γλύκας, το πιο σοβαρό αδίκημα είναι αυτό της εμπορίας ανθρώπων δια της αφαίρεση κυττάρων και ιστών και της εμπορίας αυτών, όπου προβλέπεται κάθειρξη μέχρι και 15 έτη.
Από την πλευρά της η Βέρα Αθανασίου, τόνισε ότι η επιθυμία δύο ανθρώπων να γίνουν γονείς είναι ιερή.
Η κα Αθανασίου σημείωσε επίσης ότι όταν ένα ζευγάρι έχει υποστεί επί μακρώ αποτυχημένες και άκαρπες προσπάθειες απόκτησης παιδιού μπορεί να γίνει πιο ευάλωτοι κι έτσι να προβεί σε έκνομες ενέργειες.
Οι γονείς της υπόθεσης της Κρήτης είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη, εκτίμησε η ψυχολόγος.