Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη που ξέσπασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς δίνοντας μεγάλη μάχη, ενώ οι καπνοί έφτασαν στην Εγνατία Οδό.
Στη μάχη κάτοικοι & Αρχές
Απελπισμένος κάτοικος της περιοχής, κοιτάζει της φλόγες που πλησιάζουν την επιχείρησή του. Με τον συνεργάτη του, πιάνουν το λάστιχο πολεμώντας τις φλόγες, αφήνουν ωστόσο την προσπάθεια πριν καν αρχίσουν. Η φωτιά τούς νίκησε.
Οι φλόγες έχουν μπει στο χωριό Αγνάντια. Στις φλόγες παραδόθηκε και το μοναστήρι Αετοχωρίου, ενώ την τελευταία στιγμή σώθηκε ο μοναχός που διαμένει σε αυτό.
«Ήμουνα πάνω στο μοναστήρι στο Αετοχώρι, το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Έχει περάσει η φωτιά από πάνω. Είχε έναν μοναχό. Τον πήραμε και φύγαμε. Και τώρα έρχεται η φωτιά, κινείται προς τον οικισμό του Αετοχωρίου ο οποίος θα καεί και αυτός. Πάνω στα Πεύκα, σε ένα χωριό, κάηκαν κάποια σπίτια νομίζω. Δεν ελέγχεται», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Τάκας.
Μέσα στο χωριό Πεύκα του Έβρου, η φωτιά έχει ήδη φτάσει τα πρώτα σπίτια. Το χωριό είχε εκκενωθεί λίγη ώρα νωρίτερα, κάποιοι ωστόσο έμειναν προσπαθώντας να σώσουν ό, τι προλάβουν.
Το χρονικό
Η φωτιά ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης. Πολύ νωρίς οι Αρχές είδαν τον κίνδυνο και στις 13.00 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112 για να είναι σε επιφυλακή οι κάτοικοι των περιοχών Μελία, Νίψα, Πεύκα και Λουτρός.
Η μανία της πυρκαγιάς ήταν ανίκητη. Οι φλόγες πέρασαν την Εγνατία οδό λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι. Αμέσως δόθηκε σήμα από το 112 για εκκένωση προς Αλεξανδρούπολη των περιοχών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό.
Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες. 71 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρου τμήματος ενώ από αέρος επιχείρησαν 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο
Κι ενώ η φωτιά στον Έβρο μαίνεται ανεξέλεγκτη, σε συναγερμό βρίσκεται η πυροσβεστική και για την Κυριακή, αφού σε 6 περιφέρειες της χώρας υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς:
– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου).
– Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος).
– Περιφέρεια Αττικής.
– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας).
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου).
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Μυτιλήνης).
Αν και ανάμεσα στις περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκεται και η Αττική, όπως αποκαλύπτει η αυτοψία του MEGA, στην Ανάβυσσο, κάποιοι εξακολουθούν να αφήνουν οικόπεδα και χωράφια ακαθάριστα.
Παθήματα αλλά όχι μαθήματα
Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Η χώρα που κάθε καλοκαίρι αφήνεται στο έλεος των εμπρηστών, αποτελεί από μόνη της, με ευθύνη κατοίκων και δημοτικών αρχόντων, το τέλειο προσάναμμα για τα σχέδιά τους.