Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής ΝΔ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διευθυντής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις πυρκαγιές και για τις ευθύνες.
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής ΝΔ, ξεκίνησε την κουβέντα, λέγοντας πως η ΝΔ δεν θα αποφύγει τη συζήτηση σχετικά με τι έγινε και τι δεν έγινε σωστά αναφορικά με τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη μία μεγάλη μάχη σε όλα τα μέτωπα, τα οποία είναι πολλαπλά.
«Δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα της συζήτησης και της αυτοκριτικής αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε τη μάχη, Δεν είναι τυχαίο πως αυτή τη στιγμή έχουμε 450 πυρκαγιές, από την 1η Μαΐου μόνο στον Ασπρόπυργο. Έχουνε 93 πυρκαγιές οι οποίες έχουν μπει μέσα σε ένα 24ωρο. Έχουμε σε εξέλιξη μία μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και η ώρα της συζήτησης θα έρθει αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να κοιτάξουμε το πρόβλημα στο πεδίο. Οι εκκενώσεις είναι πολύ σημαντικές αλλά δυστυχώς το 112 δεν μπορούσε να σώσει τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα και βρέθηκαν σε μια δύσκολη κατάσταση και είναι ένα τραγικό τέλος. Το 112 όμως, έχει καταφέρει σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι να λειτουργήσει και να σώσει ζωές», είπε αρχικά.
«Το πρόβλημα όμως, δεν είναι ένα αμιγώς ελληνικό πρόβλημα αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Να θυμίσω πως στη Χαβάη είχαμε τρομερές πυρκαγιές. Αυτό το πρόβλημα λέγεται κλιματική αλλαγή. ‘Έχουμε αυξήσει τους εποχικούς πυροσβέστες, έχουμε προσθήκη εναέριων μέσων και έχει υπάρξει μια προπαρασκευή και μία στρατηγική προσέγγιση του προβλήματος. Αλλά το πρόβλημα είναι ευρύτερο», συμπλήρωσε.
«Δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο από τη κυβέρνηση»
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διευθυντής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, είπε με τη σειρά του πως η ΝΔ δεν θα ξεφύγει της συζήτησης των ευθυνών της, γιατί δεν βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας από το καλοκαίρι και δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε δια της κλιματικής αλλαγής ούτε της Χαβάης ούτε μέσω οποιασδήποτε άλλης δικαιολογίας.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πως φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο στις διάφορες περιοχές. Από το 2019 και μετά σταμάτησε το πρόγραμμα δασοπροστασίας, το οποίο μείωνε την έκταση των αποτελεσμάτων. Το δεύτερο είναι σε σχέση με τους πυροσβέστες. Στην Πυροσβεστική έχουμε 3.600 κενά και είναι φανερό πως η παραδοχή εκ μέρους του Κικίλια, ότι θα προσλάβει 500 άτομα τώρα, δείχνει πως εδώ και 4,5 χρόνια που κυβερνά η ΝΔ δεν το είχε αντιληφθεί. Το λέω αυτό γιατί προσλάμβανε ειδικούς φρουρούς για τα Πανεπιστήμια ενώ επιπλέον, το καλοκαίρι ψηφίστηκε στη Βουλή, οι πυροσβέστες να οδηγούν τα ΕΚΑΒ. Δηλαδή η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει πως εδώ πρέπει να δώσει πόρους και προσπάθεια σε συγκεκριμένους τομείς», είπε αρχικά.
«Βλέπω πολλές φορές την προσπάθεια να ρίξουν τις ευθύνες στην αυτοδιοίκηση ενώ εδώ χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια των φορέων. Θυμίζω πως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε νόμο Πολιτικής Προστασίας γιατί ο νόμος Πολιτικής Προστασίας που ήταν έτοιμος, στην αρχή τον έκανε δεκτό, μετά τον άφησε στην άκρη, έφερε ένα δικό της το 20’ και το άφησε ανενεργό. Αφού η κυβέρνηση μας έλεγε τόσα όλον αυτόν τον καιρό για την Αλεξανδρούπολη και για το θέμα της εθνικής ασφάλειας και είδαμε πως ήταν ανοχύρωτη. Δεν υπήρχε σχέδιο να μην φτάσει η φωτιά στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.
«Αυτή η ανασφάλεια πρέπει να σταματήσει»
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε προληπτικές ενέργειες για τις πυρκαγιές ενώ είναι η δεύτερη τετραετία που βρίσκεται στη διακυβέρνηση.
«Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα για εμένα που θα πρέπει να απαντηθεί. Είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής διαχείρισης από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας; Πρώτον, ο κ. Κικίλιας, ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, λέει πως το υπουργείο του δύο χρόνια μετά δεν έχει συγκεκριμένο οργανόγραμμα και δεν μπορεί να διοικηθεί. ‘Όταν τέσσερα χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις στη δασική υπηρεσία; Όταν υπάρχουν 3.500 κενές θέσεις σε πυροσβέστες και ανακοίνωσαν 30 Ιουλίου την πρόσληψη 500 πυροσβεστών. Όταν υπάρχει το πρόγραμμα για του καθαρισμού δασών, το οποίο είναι χρηματοδοτημένο, και δεν έχουμε δει κανένα σημείο της εφαρμογής του σήμερα, όταν δεν έχει εφαρμοστεί ο κλιματικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια, και όταν κανείς δεν ελέγχει πού πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση», είπε αρχικά, ενώ συνέχισε, λέγοντας:
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος, το οποίο τελικά παράγει πολλή ανασφάλεια. Δεν μπορεί η φωτιά να σβήνει στη θάλασσα αλλά και για να βάλουμε και άλλες διαστάσεις δεν μπορούν οι χούλιγκαν να διασχίζουν ολόκληρη τη χώρα και να δολοφονούν. Αυτή η ανασφάλεια πρέπει να σταματήσει».
«Στην Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να ψαχτούν τα πάντα»
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος απάντησε με τη σειρά του πως αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση καθώς τα μέτωπα των πυρκαγιών είναι ακόμα ενεργά.
«Καλό είναι να έχουμε και μνήμη και γιατί κάποιοι μιλάνε για ντροπή για τις εκκενώσεις. Στην Αλεξανδρούπολη, συγκεκριμένα, θα πρέπει να ψαχτούν τα πάντα και η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά τι θα κάνει. Και το αφήνω εδώ αυτό. Είχαμε 93 πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες. Θεωρώ πως οι εκκενώσεις δεν είναι κάτι που πρέπει να το υποτιμάμε. Παλιά δεν υπήρχε το 112. Πράγματα έχουν γίνει αλλά η συζήτηση θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός της ευθύνης».
«Υπάρχει έλλειψη συντονισμού»
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος συνέχισε λέγοντας πως συζήτηση θα γίνεται και έτσι πρέπει καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε εναέρια μέσα.
«Κάποτε πρέπει να τα συζητήσουμε. Κάνεις δεν έχει την απόλυτη αλήθεια αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κυβερνά πρώτη φόρα. Υπάρχει έλλειψη συντονισμού σε όλα τα επίπεδα, και ειδικά με ότι έγινε στην Αλεξανδρούπολη. Για να μην έχουμε το επόμενο καλοκαίρι χειρότερες επιπτώσεις πρέπει να λάβουμε μέτρα. Το 112 είναι καλό αλλά από μόνο του δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις».
Τέλος, ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης τόνισε πως το 112 είναι πολύ σημαντικό, όπως πολύ σημαντική είναι η ανθρώπινη ζωή αλλά και τα σπίτι, τα δέντρα, ΚΑΙΝΤΑ ΔΆΣΗ.
«Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι πως για να έχουμε ελπίδα και προοπτική όλα αυτά πρέπει να μπουν μαζί στη σφαίρα του αυτονόητου και σήμερα δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα».