Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε για τις τραγικές ημέρες που βιώνει η χώρα μας με τις φωτιές αλλά και το περιστατικό με τους μετανάστες στον Έβρο
Για τις φωτιές που καίνε την χώρα μας για πέμπτη ημέρα αφήνοντας πίσω τους καμένες περιουσίες και εκτάσεις γης μίλησε στο Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.
«Είχαμε φέτος ένα δύσκολο μετεωρολογικά καλοκαίρι, το ξηρότερο, το θερμότερο, το πιο ευνοϊκό για τέτοιου τύπου πυρκαγιές. Εντάσσεται μέσα στην ευρύτερη κλιματική αλλαγή… είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Προφανώς όταν έχουμε 20, 30, 40, 50 πυρκαγιές την ημέρα, μπορούν αρκετές από αυτές να αντιμετωπιστούν κάποιες ωστόσο ξεφεύγουν και έχουμε αυτά τα πολύ δραματικά αποτελέσματα» δήλωσε αρχικά ο υπουργός.
Σχετικά με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τις 472 φωτιές που εκδηλώθηκαν στον Ασπρόπυργο από την 1η Μαΐου είπε: «Προφανώς τις 471 τις προλάβαμε, ήταν η μία η οποία ξέφυγε και είχε το μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης… υπάρχουν ορισμένοι Δήμοι που έχουν προχωρήσει… χρειάζεται να ξαναδούμε τον τρόπο αξιοποίησης της βιομάζας των δασών. Τα δάση μας παράγουν βιομάζα, δεν μπορεί αυτή να αφήνεται και να γίνεται στη συνέχεια προσάναμμα».
«Η κυβέρνηση έχει ξοδέψει πάρα πολλά»
Σε ό,τι αφορά τα μέσα κατάσβεσης των πυρκαγιών ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ξοδέψει πάρα πολλά και «φέτος έχοντας δει τα στοιχεία πρόσφατα και σε εναέρια μέσα και σε ενοικιάσεις μέσων και σε προσλήψεις, προφανώς δεν ήταν αρκετά. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε όλοι» σημείωσε.
Έβρος και μετανάστες
Ερωτώμενος για το τελευταίο περιστατικό στον Έβρο με τους πολιτοφύλακες και για το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι ο κ. Καιρίδης είπε:
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι και είναι κάτι το οποίο διερευνά η Πυροσβεστική διότι εάν δείτε πώς εξελίσσονταν οι φωτιές ήταν σαν κάποιος περπατούσε και να τις έβαζε από τον κεντρικό Έβρο προς την Αλεξανδρούπολη».
«Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το έκτροπο, που περιγράψατε, με την αυτοδικία την οποία προφανώς όλοι καταδικάζουμε, παρ’ όλο που και εγώ, ομολογώ, ότι συμμερίζομαι την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών μας στον Έβρο, οι οποίοι υπέστησαν πολλά και βρίσκονται σε μια ψυχική αναταραχή» προσέθεσε ο υπουργός.
«Η μεταναστευτική κρίση και η κλιματική αλλαγή ‘συναντήθηκαν’ στο δάσος της Δαδιάς»
Συγκλονισμένος δήλωσε για τον θάνατο των 18 μεταναστών που απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς.
«Συναντήθηκε εκεί στο δάσος η μεταναστευτική κρίση και η κλιματική αλλαγή. Αυτό το πράγμα που αλλάζει το περιβάλλον και έχουμε αυτές τις, όλο και περισσότερες σε σχέση με το παρελθόν, πύρινες λαίλαπες από τη μια και από την άλλη το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, η δικιά μας η θέση είναι ότι αυτή πρέπει να την πατάξουμε» δήλωσε ο υπουργός.
Στην ερώτηση εάν η χώρα έχει γίνει πιο ευάλωτη αναφορικά με την παράτυπη μετανάστευση ανέφερε πως τα μέσα που έχουμε είναι πολλά και γίνονται αποτροπές.
«Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, τον κύριο Οικονόμου, 90ο την ημέρα, δεν είναι μικρό το νούμερο» σημείωσε.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Καιρίδης τόνισε πως αυτό που θέλει και για το οποίο παλεύει είναι μια καλύτερη συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές.