Παρά τις αντιδράσεις από πολίτες, επαγγελματίες αλιείς, αλλά και χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία ξεκίνησε σήμερα το πρωί την ρίψη νερών από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ιάπωνες βγαίνουν στους δρόμους. Διαμαρτύρονται για τη ρίψη των νερών από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στον ωκεανό.
Οι επαγγελματίες αλιείς ανησυχούν ότι η ρίψη των νερών θα προκαλέσει μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και πρόβλημα στη δουλειά τους.
Χονγκ Κονγκ και Μακάο, περιοχές της Κίνας, έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα απαγορεύσουν τα θαλασσινά από τομείς της Ιαπωνίας.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου παρά τις αντιδράσεις ενεργοποίησε το πρωί τις αντλίες και έτσι τα νερά του πυρηνικού εργοστασίου βρίσκονται πια στον ειρηνικό Ωκεανό.
Την ίδια στιγμή ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής ενέργειας και χώρες όπως η Αυστραλία είναι καθησυχαστικές.
«Από την δική μου οπτική είναι ασφαλές. Είναι αυτό που κάνουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε δει καμία επίδραση στο περιβάλλον ή στην ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Τόνι Χούκερ, καθηγητής Πανεπιστημίου Αδελαϊδας.
Τα νερά αυτά αποτελούν την κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 προκάλεσε τσουνάμι. Εξαιτίας του τσουνάμι πλημμύρισε ο σταθμός και προκλήθηκε τήξη σε τρεις από τους αντιδραστήρες του.