Καμένες περιουσίες, κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη. Η φωτιά πέρασε και σε λίγα λεπτά κατέστρεψε τα πάντα.
Βράδυ Τρίτης και άνδρες της ελληνικής αστυνομίας βοηθούν την κυρία Τούλα να βγει από το σπίτι της καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει απειλητικά. Και τότε η κυρία Τούλα τους σκλαβώνει όλους με μία κουβέντα.
«Να φτιάξω καφέ;»
Ο Δημήτρης Λυμπέρης, αρχιφύλακας, που ήταν στο σημείο λέει: «Είχα κάνει κι άλλους απεγκλωβισμούς εκείνη τη μέρα αλλά της κυρίας Τούλας μου έμεινε. Ήταν η καλύτερη ατάκα».
Ήθελα να τους φιλέψω. Να τους φτιάξω καφέ για το ευχαριστώ θα πει στην κάμερα του LIVE NEWS και δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
«Σας λυπήθηκα λέω καθίστε να σας φτιάξω ένα καφεδάκι να πιείτε είστε μέσα στην φωτιά και καιγόσαστε. Να τους φτιάξω ναι, να τους φτιάξω καφεδάκι».
Τρεις ημέρες μετά η κυρία Τούλα επέστρεψε σπίτι και έψησε τελικά τον καφέ στους δύο αστυνομικούς που το βράδυ της Τρίτης την απομάκρυναν με ασφάλεια από το σπίτι.
Ανάβει το γκαζάκι, ανακατεύει τον καφέ και ετοιμάζει τα φλιτζάνια για να τους σερβίρει. Ο αστυνομικός παίρνει τον καφέ της λέει ευχαριστούμε κυρία Τούλα.
«Τα βλέπω μέσα στις φωτιές που τρέχουν και τρέμει η ψυχή μου. Τα πονάω σαν να είναι δικά μου παιδιά».
Είναι συγκλονιστικό πως η ίδια το βράδυ της Τρίτης δεν είχε αντιληφθεί το πόσο κοντά είχε φτάσει η φωτιά και πως είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στην περιοχή της.
«Τη βγάλαμε. Μας κέρασε και το ευγενικό καφεδάκι της».
Η ίδια λέει: «Ήμουν ξαπλωμένη με το νυχτικό, με το νυχτικό πήγα στην αστυνομία».
«Την ένιωσα σαν γιαγιά μου γιατί αυτή μόνο μου έφτιαχνε ελληνικό καφέ».
«Κάναμε ό, τι μπορούσαμε»
Την ίδια ώρα, εθελοντής πυροσβέστης συγκλονίζει με την ανάρτηση του.
Επιχειρούσε νυχθημερόν στους πρόποδες της Πάρνηθας και με δύο κουβέντες περιέγραψε τα όσα ένιωσε αντικρίζοντας την πύρινη κόλαση στους πρόποδες της Πάρνηθας. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε… Δεν ήταν αρκετό…».
Και η μάχη δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται σε διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις. Πυροσβέστες και εθελοντές συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους.
Τα μελίσσια του στον Έβρο κάηκαν ολοσχερώς. Το πέρασμα της φωτιάς ήταν καταστροφικό με τον ίδιο να προσπαθεί να μαζέψει λιωμένες λαμαρίνες και συντρίμμια.
Μόνο στην Αλεξανδρούπολη κάηκαν 1.200 μελίσσια και κυψέλες.