Ο ποινικολόγος, Σπύρος Δημήτριου, ο Νίκος Μουσιόπουλος, καθηγητής Ενεργειακού Τομέα ΑΠΘ, ο Θάνος Ασκητής, Δρ. Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Στράτος Μαυροειδάκος, Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις ποινές σχετικά με τους εμπρηστές αλλά και για το προφίλ τους.
Στη φυλακή θα οδηγούνται ακόμη και όσοι κρίνονται ένοχοι για εμπρησμό εξ αμελείας, ενώ θα τους επιβάλλονται υψηλές χρηματικές ποινές και διοικητικά πρόστιμα, όπως αποφασίστηκε από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών βρέθηκε η λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων ώστε εφεξής οι εμπρηστές να εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής.
Οι βαριές ποινές
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο ποινικολόγος, Σπύρος Δημήτριου είπε πως πάνω από το 80 % των εμπρηστών έχουν ψυχικές αστάθειες.
«Επομένως για να οδηγηθούμε στην καταδίκη για εμπρησμό από πρόθεση οι ποινές είναι πολύ σοβαρές. Όταν προκύψει απειλείται με ποινή καθείρξεως έως 15 έτη, εκ των οποίων τα 7 εκτίονται. Αν επέλθει θάνατος από εμπρησμό η ποινή είναι ισόβια κάθειρξη. Στους εμπρησμούς από αμέλεια οι ποινές είναι πλημμεληματικές».
Όπως εξήγησε ο κ. Δημήτριου, συνήθως οι εμπρηστές είναι άτομα με αστάθειες και οι πιο αυστηρές ποινές δεν θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά.
Ο Στράτος Μαυροειδάκος, Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, είπε πως πολλοί εμπρηστές επικαλούνται ψυχολογικά προβλήματα ώστε να έχουν μικρότερες ποινές.
«Εγώ δεν είμαι ειδικός αλλά θυμάμαι μία περίπτωση ένας νεαρός ήθελε να βλέπει την Πυροσβεστική να τρέχει».
Ο εμπρηστής και ο πυρομανής – Οι διαφορές
Με τη σειρά του ο Θάνος Ασκητής, Δρ. Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμανε πως υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες εμπρηστών.
«Η μία είναι ο πυρομανής, ο οποίος είναι ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών γίνονται εθελοντές πυροσβέστες και οι ίδιοι βάζουν φωτιές. Αυτό είναι μία παρόρμηση μίας ψυχικής διαταραχής, μιας εμμονής, επειδή έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, θέλει να αποκτήσει αξία. Έτσι βάζει φωτιά και μετά φωνάζουν για να τη σβήσουν. Αυτός είναι ο πυρομανής. Ο εμπρηστής είναι αυτός που έχει δόλο και σκοπιμότητα. Είτε έχει οργανωμένη εντολή να βάλει τη φωτιά ή τον εξυπηρετεί η φωτιά. Ο πυρομανής είναι επικίνδυνος αλλά ο εμπρηστής είναι εθνικός δολοφόνος και κακοποιός. Καίει την Πολιτεία του άρα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα».
Οι συνέπειες των πυρκαγιών
Ο Νίκος Μουσιόπουλος, καθηγητής Ενεργειακού Τομέα ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή, είπε πως μετά από μια τέτοια τραγωδία με τις πυρκαγιές, είναι φυσικό πως θα πρέπει να περιμένουμε και το πρόβλημα των κατακλυσμών.
«Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής υπάρχει εντονότερη νεροπομπή και θα πρέπει να πάρουμε μέτρα για να μην έχουμε ζημιές. Θα υπάρξει επίσης υπερθερμοκρασία ειδικά μετά την καταστροφή στην Πάρνηθα. Υπάρχει αι το ζήτημα της συνολικότερης επιβάρυνσης, καθώς έχουμε τη μείωση της χλωρίδας, όπως κάποια είδη ζώα θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν».
Ο κ. Σπύρος Δημήτριου επισήμανε πως το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα αλλά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
«Ακόμα και οι ΗΠΑ που έχουν την απόλυτη τεχνογνωσία και βλέπουμε πως δεν μπορούν αν τις ελέγξουν. Στην Ελλάδα τα πεύκα είναι επικίνδυνα και υπήρχαν άνθρωποι που είχαν πεύκα στα σπίτια τους και δεν είχαν προβλέψει να έχουν μία αντλία».
Το δύσκολο έργο της Αστυνομίας
Ο κ. Στράτος Μαυροειδάκος τόνισε πως το έργο της Αστυνομίας είναι δύσκολο γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν την εκκένωση των οικισμών όταν έρχεται το μήνυμα από το 112 και στη συνέχεια νοηθούν στην κατάσβεση και ακολουθεί το δύσκολο μέρος της επόμενης μέρες που πολλοί κάνουν πλιάτσικο.
«Για το θέμα των εμπρησμών θα δηλώσουν σίγουρα ψυχικά προβλήματα».
Τέλος, ο κ. Μουσιόπουλος επισήμανε σχετικά με τους καθαρισμούς πως θα πρέπει να υπάρχει από την Πολιτεία σαφές σχέδιο για πού θα πάνε αυτά τα απόβλητα.