Παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ο διευθυντής και ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, μετά το σκάνδαλο με τις χιλιάδες κλεμμένες αρχαιότητες από τις αποθήκες του ιδρύματος.
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιγκ Φίσερ εξωθήθηκε σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των περίπου 2.000 κλεμμένων αρχαιοτήτων από τις αποθήκες του Μουσείου.
Ο Γερμανός ιστορικός Τέχνης, ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του Μουσείου, προσπάθησε για αρκετές εβδομάδες να διασώσει την αξιοπρέπεια και το κύρος του ανακοινώνοντας στο τέλος Ιουλίου πως θα παραιτηθεί τον επόμενο Δεκέμβριο πριν λήξει το συμβόλαιο για την θητεία του.
Ήταν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι του Φίσερ, ίσως και σε συνεργασία με την ανώτατη ηγεσία του Μουσείου, για να περιορίσει το σκάνδαλο. Όμως τον πρόλαβαν οι εξελίξεις.
Ήταν το 2021 όταν ο Δανός έμπορος Τέχνης και ιστορικός Ιτάι Γκραντέλ αποκάλυψε με στοιχεία τις κλοπές.
Ο Γκραντέλ είχε καταγγείλει πως ο επί 30 χρόνια εργαζόμενος του μουσείου και υπεύθυνος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Πίτερ Τζον Χιγκς, βρισκόταν πίσω από τις κλοπές χιλιάδων αντικειμένων που χρονολογούνται από το 1.500 π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ.
Τις έρευνες ανέλαβε ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς, ο οποίος μετά από μήνες απάντησε πως οι ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι δύο ισχυροί άνδρες του Μουσείου κατέβαλλαν απεγνωσμένες προσπάθειες για να υποβαθμίσουν την κλοπή των 2000 πολύτιμων αντικειμένων, όμως όλα έπεσαν στο κενό.
Ο Χάρτβιγκ Φίσερ και ο Τζόναθαν Ουίλιαμς εξαναγκάστηκαν σε άμεση παραίτηση.
«Είναι προφανές πως το Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε στις προειδοποιήσεις του 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως. Η ευθύνη για την αποτυχία αυτή πρέπει τελικά να βαρύνει τον διευθυντή. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσει αυτή τη στιγμή και θα βγει ισχυρότερο, αλλά δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου αποδεικνύεται αποπροσανατολιστική», δήλωσε ο Φίσερ.
Η ουσιαστική έρευνα για τα χαμένα αντικείμενα έγινε με εντολή του Προέδρου του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Αποδείχθηκε πως ο Δανός ιστορικός είχε απόλυτο δίκιο.
Οι κλοπές των αρχαιοτήτων άρχισαν το 2016 και τα νήματα κινούσε ένας από τους παλαιότερους και πιο έμπιστους εργαζόμενους του Μουσείου.
Οι καταγγελίες του 2021 ήρθαν σε μία εποχή που πολλές χώρες ζητούν την επιστροφή αρχαιοτήτων τους με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ελλάδας και των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Το Βρετανικό Μουσείο έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, τα συστήματά ασφαλείας του αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και την υπόθεση έχει αναλάβει η Μητροπολιτική αστυνομία.
Το αύριο φαντάζει δυσοίωνο για τον πιο ισχυρό πολιτιστικό θεσμό της Βρετανίας.