Εστίες φωτιάς προκλήθηκαν χθες από τις ξηρές καταιγίδες που σάρωσαν Αττική και Εύβοια και Άνδρο, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά και δόθηκε μεγάλη μάχη για τον έλεγχό της.
Μετά τον τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία των προηγούμενων ημερών, ξηρές καταιγίδες προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.
Λίγα λεπτά αυγουστιάτικης μπόρας, μόνο αυτά χρειάστηκαν και η Καλαμάτα υπέστη εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές από την καλοκαιρινή καταιγίδα.
Μία οικογένεια σύμφωνα με πληροφορίες σώθηκε από θαύμα όταν το αυτοκίνητο της που ήταν σταματημένο στη Μαρίνα καταπλακώθηκε από δένδρο.
Σάρωσαν οι ξηρές καταιγίδες
Κεραυνοί χτυπούν δένδρα και προκαλούν φωτιές. Στο Γραμματικό οι κάτοικοι βλέπουν ένα σπάνιο φαινόμενο βροχή και φωτιά μαζί. Κι όμως όσο κι αν βρέχει η φωτιά στο βουνό δεν σβήνει.
Ποια είναι όμως η αιτία;
Το φαινόμενο της ξηρής καταιγίδας όπως το αποκαλούν οι μετεωρολόγοι σάρωσε την Αττική, την Εύβοια, τις Κυκλάδες προκαλώντας πολλαπλές νέες εστίες φωτιάς, κινητοποιώντας την πυροσβεστική και χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου για τα δυσάρεστα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης.
«Είναι μία καταιγίδα που προκαλεί κεραυνούς αλλά δεν δίνει βροχή ή πολύ λίγο ποσοστό βροχής κι αυτό συμβαίνει όταν η βάση των νεφών είναι πολύ ψηλά επόμενος το νερό που πέφτει από τη βάση των νεφών στο έδαφος εξατμίζεται πριν σε αυτό», εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ξηρές καταιγίδες χτύπησαν χθες την Αττική
«Εντάθηκε πάρα πολύ από τις 05:30 και μετά. Από τος 05:30 έως τις 06:30 είχαμε περίπου 270 κεραυνοπληξίες στην περιοχή του Δήμου μας και ως αποτέλεσμα αυτών των κεραυνοπληξιών είχαμε σε 6 δασικά σημεία της πόλης μας έναρξη πυρκαγιάς», είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.
Αλλά και την Άνδρο, με αποτέλεσμα κεραυνός να προκαλέσει μεγάλη πυρκαγιά. Εκκενώθηκαν οικισμοί, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες.
Τα χαρακτηριστικά της ξηρής καταιγίδας είναι:
– Ενδέχεται να χτυπήσει σήμερα να καίει μέσα στο δένδρο για αρκετό διάστημα και να εκδηλωθεί φωτιά 2-3 μέρες αργότερα.
– Το νερό της βροχής μπορεί να τη σβήσει μόνο αν η φωτιά έχει προκληθεί σε μεγάλο υψόμετρο.
-Στην Ελλάδα μόλις το 5% των πυρκαγιών προέρχεται από ξηρές καταιγίδες σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ που το 25% των πυρκαγιών προέρχεται από κεραυνούς.
Τεράστια καταστροφή
Το μέγεθος της καταστροφής από τις φωτιές των τελευταίων ημερών είναι τεράστιο.
Συγκεκριμένα στον Έβρο αποτυπώνεται πως έχουν καεί 261.000 στρέμματα δάσους και 250.000 στρέμματα θαμνωδών εκτάσεων, ενώ στην Πάρνηθα έχουν πληγεί 28.000 στρέμματα θαμνωδών εκτάσεων και 12.000 στρέμματα δασών.
Πλέον ο μεγάλος φόβος όλων είναι οι πλημμύρες.
«σε πολύ υψηλής έντασης πυρκαγιές δημιουργείται ένα υδρόφοβο στρώμα σαν γυαλί να το πούμε, αυτό το υδρόφοβο στρώμα δεν επιτρέπει την βροχή να πέσει και να γίνει καθίζηση μέσα στο έδαφος ομαλά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλυμμυρικά φαινόμενα και να παρασύρεται όλη αυτή η στάχτη», υπογράμμισε καθηγητής Δασοπροστασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αυτό που ζητούν πλέον οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν και έχασαν τις περιουσίες τους, είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην ζήσουν ανάλογο εφιάλτη και τον χειμώνα.