Στενάζουν μέρα με τη μέρα οι καταναλωτές που βλέπουν τους μισθούς τους να παραμένουν οι ίδιοι και τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ να εκτοξεύονται σε εξωπραγματικά ύψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα τελευταία δυο χρόνια, οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν αυξηθεί κατά περίπου 37%, ενώ την ίδια στιγμή ο κόσμος αναγκάζεται να αγοράζει μόνο τα απαραίτητα για να επιβιώσει.
Αποκαλυπτική είναι η ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν τον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Από το 2021, οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν αυξηθεί κατά περίπου 37%, ενώ η μείωση της δαπάνης (σε όγκο) υπολογίζεται σε περίπου 10%. Οι αγορές σε φρούτα μειώθηκαν κατά 12%, σε λαχανικά κατά 11%, σε όσπρια κατά 15% και σε ελαιόλαδο κατά 10%.
Ένα ταψί μπριάμ έφθασε να κοστίζει όσο ένα μαγειρευτό χοιρινό κι ένα κιλό φασολάκια όσο μισό κοτόπουλο .
Τυριά όσπρια κι αλλαντικά τραβάνε την ίδια ανηφόρα της ακρίβειας.
Κι όσα είναι απολύτως απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή όπως το ψωμί και το γάλα εκτός από αυξήσεις που πλησιάζουν στο 40% την τελευταία τριετία η μόνη μείωση που βλέπουν οι καταναλωτές είναι στην ποσότητα των συσκευασμένων προϊόντων.
Ο κλοιός για τους καταναλωτές έχει στενέψει. Από το τραπέζι τους λείπουν πλέον βασικά αγαθά ή αγοράζουν μικρότερες ποσότητες.
Καθοριστικοί παράγοντες για την ακρίβεια είναι η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα καύσιμα οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και καταγγελίες για αισχροκέρδεια αντί για προσπάθεια συγκράτησης των τιμών.
Η καθημερινή διατροφή πάντως έχει εξελιχθεί για πολλούς καταναλωτές σε σαφάρι αναζήτησης των φθηνότερων προϊόντων.