Προβληματισμό έχει προκαλέσει σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το μέλλον των «Σπαρτιατών».
Ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε τους λόγους οι οποίοι τον έπεισαν να δει θετικά αυτή την υποψηφιότητα.
«Θεωρώ ότι στην παρούσα πολιτική συγκυρία και τις αξιόλογες υποψηφιότητες, η υποψηφιότητα Κασσελάκη συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν την παράταξη να κάνει το άλμα προς το μέλλον. Είμαστε σε μία εκλογική καθίζηση και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να αναταχθεί», δήλωσε αρχικά.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης προέρχεται από την κοινωνία, έχει επαφή με την αγορά εργασίας, δεν είναι από τον πολιτικό σωλήνα και πιστεύω ότι με αυτούς τους νέους όρους πρέπει να επικοινωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμά του και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε τμήματα της κοινωνίας την οποία έχει απωλέσει».
«Ως θετικά βλέπω ότι είναι κάποιος που έχει επαφή με το πως κινείται η οικονομία και πως βγαίνουν πραγματικά τα χρήματα. Πολλές φορές οι πολιτικοί – και κατηγορούνται γι’ αυτό – ζουν σε μία φούσκα, αναπαράγουν τον εαυτό τους κληρονομικά και δεν έχουν πραγματική επαφή με τα προβλήματα».
Ιδιαίτερα, ο κος Παππάς τόνισε πως το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έζησε στην Εκάλη και επέλεξε την αριστερά και το όραμά της «δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε αυτή την επιλογή».
Ποιο είναι το μέλλον των «Σπαρτιατών»;
Αίσθηση προκάλεσε η εικόνα του πρόεδρου των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα να κάθεται μόνος του στα έδρανα της Βουλής. Ο κ. Στίγκας προανήγγειλε τη διάλυση του κόμματος στην Βουλή με βαριές κατηγορίες για πρακτικές μαφίας, φωτογραφίζοντας πίσω από την ανταρσία των 11 «Σπαρτιατών» βουλευτών τον έγκλειστο στη φυλακή Ηλία Κασιδιάρη και μιλώντας για πρακτικές μαφίας και νονούς που κινούν εξωθεσμικά τα νήματα.
Αναφερόμενη στο μέλλον των «Σπαρτιατών» η Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε πως το τι μέλλει για το κόμμα εξαρτάται από τον κανονισμό της Βουλής, ενώ αναμένεται έγγραφη ενημέρωση για την κατάσταση την οποία βρίσκονται οι «Σπαρτιάτες».
«Δεν υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα, δεν μπορεί να είναι κάποια ομάδα χωριστή από τον πρόεδρό της. Δηλαδή, ο πρόεδρος να αποτελεί ένα δικό του σύνολο και η ομάδα να είναι αλλού», δήλωσε.
«Πιστεύω ότι πρέπει πια να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να σκέφτονται και οι πολίτες τι σημαίνει «ψηφίζω μικρό κόμμα, ψηφίζω αντισυστημικό κόμμα». Τις περισσότερες φορές αυτοί οι άνθρωποι είναι απλά τυχοδιώκτες που πάνε κάπου εκμεταλλέυόμενοι την ψήφο για να πάρουν επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και κρατικά χρήματα».
Όπως τόνισε η κα Βούλτεψη, στην Ευρώπη σημειώνεται άνοδος της ακροδεξίας και ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη για την κεντροδεξία διακυβέρνηση της Ευρώπης έχοντας στο πλάι της την ακροδεξία, η οποία θα κάνει κακό στη Δημοκρατία.
Όσον αφορά την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν περνάει το αριστερό προφίλ του».
Παράλληλα, ο Παναγιώτης Δουδωνής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο μέλλον των «Σπαρτιατών» και τι προβλέπει γι’ αυτό ο κανονισμός της Βουλής.
«Ο κανονισμός της Βουλής λέει πως μία κοινοβουλευτική ομάδα συγκροτείται τουλάχιστον από 10 βουλευτές. Εάν έχει πέντε βουλευτές που εξελέγησαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα που συμμετείχε στις εκλογές, τότε μπορεί να έχει κοινοβουλευτική ομάδα».
«Τι σημαίνει αυτό; Εάν στο κόμμα του κου Στίγκα μένουν άλλοι τέσσερις, θα έχει κοινοβουλευτική ομάδα και δεν θα έχουν οι άλλοι. Εάν μείνει μόνος του και οι άλλοι 11 κάνουν κοινοβουλευτική ομάδα, μπορούν να έχουν, γιατί είναι πάνω από 10», εξήγησε ο βουλευτής.