Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις ψηφιακές ταυτότητες, με τις θεωρίες συνωμοσίας να οργιάζουν στα social media.
Άλλοι κάνουν λόγο για… τσιπάκια που θα παρακολουθούν κάθε κίνηση των πολιτών, άλλοι τις συνδέουν με τον σατανά.
Άλλοι φοβούνται πως οι νέες ταυτότητες θα συνδέονται με την χρεωστική κάρτα τραπέζης, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ψηφιακές ταυτότητες θα είναι ο… αρραβώνας του τελικού σφραγίσματος και καλούν τους πολίτες να «αντισταθούν» στις νέες ταυτότητες.
Αποτέλεσμα; Να δημιουργούνται ατελείωτες ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα, με τους πολίτες να περιμένουν επί ώρες για να προλάβουν να εκδώσουν τις παλιές ταυτότητες.
«Δεν συνάδει με την ατομική μου ελευθερία και βούληση»
Άλλοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με την έλευση των νέων ταυτοτήτων, βλέποντας με καχυποψία την υποχρέωση να προχωρήσουν στη ψηφιακή μετάβαση.
«Αυτός ο ντόρος και η υποχρεωτικότητα της ψηφιακής εξέλιξής μου δεν συνάδει με την ατομική μου ελευθερία και βούληση», είπε ο Παναγιώτης Ασημάκης.
«Βλέποντας και παρακολουθώντας ειδήσεις ανά τον κόσμο, βλέπω τι συμβαίνει στην ψηφιακή εξέλιξη της Κίνας, της Αμερικής και της Σουηδίας. Τώρα είναι το στάδιο απλά το να αποδεχτείς την ψηφιακή ταυτότητα».
Ο ίδιος δεν νιώθει να καθησυχάζεται από όσα λέει η πολιτεία, ενώ είναι αποφασισμένος να διατηρήσει την παλιά του ταυτότητα, λέγοντας πως «θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ελεύθερος πολίτης».
«Η νέα ταυτότητα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας»
Τελικά τι ισχύει;
Όπως εξήγησε στο MEGA ο Κωνσταντίνος Βαβούσης, σύμβουλος ασφαλείας, οι νέες ταυτότητες θα συνδράμουν στην καλύτερη προστασία και ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.
Ιδιαίτερα, το τσιπ – που έχει σκορπίσει τον… τρόμο στους πολίτες – θα περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως τη φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή, στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης, δύο δακτυλικά αποτυπώματα και το επώνυμο πατρός και μητρός, καθώς και τον δήμο εγγραφής – αριθμός δημοτολογίου και τον τόπο έκδοσης. Σημειώνεται πως πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία θα έχουν μόνο οι Αρχές.
«Υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός, δεν είναι απλή οδηγία, με την οποία θα πρέπει να εναρμονιστεί και η χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτη την αυστηρότερη νομοθεσία σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία και τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και όχι το αντίθετο», εξήγησε.
Τέλος, σημειώνεται πως με τις νέες ταυτότητες δεν είναι δυνατό να γνωρίζει κανείς την τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε και να μας εντοπίσει, καθώς υπάρχουν πιο εύκολοι τρόποι, όπως για παράδειγμα μέσω των smartphones.