Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρες ημέρες απόλυτης καταστροφή προκειμένου η πυρκαγιά στον Έβρο να σβήσει μόνη της ουσιαστικά, αφού μετέτρεψε 935.000 στρέμματα δάσους σε στάχτη.
Η πύρινη λαίλαπα σάρωσε τα πάντα στον διάβα της. Σπίτια κάηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, η Δαδιά έπαψε να υπάρχει.
Ανυπολόγιστη καταστροφή
Μετά από 17 ημέρες, η φωτιά είναι σε ύφεση χωρίς ενεργά μέτωπα. Η οικολογική καταστροφή όμως είναι ανυπολόγιστη.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που έχει γίνει στάχτη ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα.
Από αυτά, τα 440.000 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%), τα 319.000 στρέμματα αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%) και τα 81.000 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις.
Η ανυπολόγιστη καταστροφή συνέβη από την ενοποίηση των πύρινων μετώπων σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά.
Οι ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό της Λευκίμμης από τον πύρινο όλεθρο και οι κάτοικοι του οικισμού έχουν επιστρέψει πλέον στα σπίτια τους.
Τεράστια είναι και η καταστροφή για την πανίδα της περιοχής. Οι φωτιές μπήκαν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς και έκαψαν αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών.
Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, και συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
Οι μαυρόγυπες, αφότου η φωτιά στον Έβρο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 17 ημέρες, επέστρεψαν στο σπίτι τους ψάχνοντας για τις φωλιές τους αλλά δυστυχώς μάταια.