Με την καρδιά της οικονομίας και της εγχώριας παραγωγής να χτυπά στον κάμπο, οι οικονομικές επιπτώσεις τον χειμώνα που έρχεται θα είναι ραγδαίες για όλους μας.
Η απόλυτη καταστροφή. Βυθισμένο στη λάσπη, το βιος του θεσσαλικού κάμπου.
Πνιγμένος σε νερά και λύματα, ο παραγωγικός πλούτος όλης της χώρας.
Πνιγμένα ζώα παντού, όσα σώθηκαν οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν με κάθε μέσω να τα μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.
Σε απόγνωση παραγωγοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες, φοβούνται ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη
«Μιλάμε για μηδέν κτηνοτροφία στον Παλαμά. Μιλάμε για μηδέν γεωργία στον Παλαμά αυτή τη στιγμή. 70.000 στρέμματα που έχει ο Παλαμάς δεν υπάρχει τίποτα. Με τρακτέρ πεταμένα μέσα στα χωράφια. Μιλάμε για… τέλος. Τέλος. Εδώ πέρα είναι τελειωμένη η κατάσταση», δήλωσε ο Σωτήρης Αντωνίου, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαμά Καρδίτσας.
Τα ζώα που επέζησαν, έχουν μείνει χωρίς ζωοτροφές. Οι κτηνοτρόφοι του κάμπου έχουν απευθυνθεί σε συναδέλφους τους από την Πελοπόννησο να τους συνδράμουν με τροφή για τα κοπάδια τους, ενώ με ελικόπτερα Σινούκ ο στρατός μεταφέρει ζωοτροφές από το Συκούριο στη Φαλάνη Λάρισας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.
Και τα αστικά κέντρα χτυπήθηκαν σκληρά. Εκτιμάται ότι επλήγησαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία περισσότερες από 5000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης.
Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Ζαγόρας
Λίγο πριν τη συγκομιδή, οι μηλοπαραγωγοί της Ζαγοράς δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τα χωράφια τους. Έτσι, το πρόβλημα για αυτούς έχει δύο όψεις. Δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή, ενώ και τα μήλα που έχουν σωθεί κινδυνεύουν να σαπίσουν στα δέντρα.
«Πάρα πολλά προβλήματα. Έχουμε μια παντελώς κατεστραμμένη αγροτική οδοποιΐα. Το χωριό βιοπορίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του μόνο από το μήλο και το κάστανο, κατά κύριο λόγο, όμως, από το μήλο. Δυστυχώς η κακοκαιρία μας πέτυχε πάρα πολύ κοντά στη συγκομιδή και πρέπει να δώσουμε μάχη με το χρόνο ο οποίος είναι εναντίον μας», ανέφερε η Δέπσοινα Βαρούτα, αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ζαγορίν».
Στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, τα προϊόντα που επλήγησαν από την καταστροφή είναι κυρίως:
-Σκληρό σιτάρι
-Καλαμπόκι
-Βαμβάκι
-Φακές και ρεβύθια
-Κηπευτικά λαχανικά
-Μήλα
-Αχλάδια
Φόβοι για «πλημμύρα» αυξήσεων στο ψωμί
Ο κυριότερος σιτοβολώνας της χώρας ήταν ο Θεσσαλικός κάμπος. Ήδη εκφράζονται φόβοι για αυξήσεις στο ψωμί, όμως οι αρτοποιοί, μέχρι στιγμής δηλώνουν αλληλέγγυοι.
Ο κάμπος θα αργήσει να συνέλθει. Οι συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας, θα χτυπήσουν, στο άμεσο μέλλον, κάθε πόρτα…θα επηρεάσουν το τραπέζι της ελληνικής οικογένειας, σε ολόκληρη τη χώρα.
Συναγερμός για τις επιπτώσεις στην οικονομία
H κατάσταση είναι απολύτως επείγουσα και ο δημοσιονομικός Γολγοθάς μεγάλος. Πέρα από το πόσο κοστίζει στον κάθε πληγέντα να ξαναρχίσει την ζωή του και πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, τεράστιο είναι το κόστος και στην οικονομία.
Ένας νέος προϋπολογισμός έρχεται πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά μετά τις καταστροφές που προήλθαν από την κακοκαιρία Daniel.
Συγκεκριμένα:
-Πρώτες αποζημιώσεις: 1.000.000.000 €
-Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2023
Αλλάζουν τα μέτρα της ΔΕΘ
-Μικρότερο καλάθι
-Επιπλέον κόστος 2024: 3-4 δισ. €
Αίτημα σε ΕΕ για εμπροσθοβαρείς πληρωμές
-Ταχείες διαδικασίες πανδημίας
Αναστολές
-Συμβάσεων
-Φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
Χρηματοδότηση
-Ταμείο Αλληλεγγύης και Συνοχής
-Ανακατεύθυνση Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ