Συνεχίζεται ο εφιάλτης, από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, με την, αθωράκιστη, Θεσσαλία να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
15 νεκροί, αγνοούμενοι, χιλιάδες εκτοπισμένοι και τεράστιες καταστροφές είναι ο θλιβερός απολογισμός, την ώρα που περιοχές στον Θεσσαλικό κάμπο παραμένουν «βυθισμένες».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αγνοούνται δύο άνθρωποι, όμως σύμφωνα με καταγγελίες, τουλάχιστον οκτώ μετανάστες εργάτες γης αγνοούνται στη Θεσσαλία. Υπάρχει φόβος ότι υπάρχουν κι άλλοι αγνοούμενοι, καθώς οι μετανάστες εργάζονταν σε στάνες της περιοχής με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο τι έχει συμβεί με τους ίδιους, καθώς τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα.
Πνιγμένοι στα λασπόνερα
Η Θεσσαλία πνίγεται στα λασπόνερα που έχουν εξαφανίσει σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις εδώ και 7 ημέρες, ενώ ανυπολόγιστος αριθμός ζώων πνίγηκε. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων αλλά και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους παρέμειναν στα σπίτια τους.
Συνολικά, 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Δείτε live τις εξελίξεις.
«Ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας έχει καταστραφεί»
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων και αγελαδοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Βαϊόπουλος μίλησε στο MEGA για την κατάσταση που επικρατεί.
Αυτή τη στιγμή όση ώρα περνάει φαίνεται και το μέγεθος της καταστροφής. Φαίνονται τα ζώα τα πνιγμένα που είναι χιλιάδες, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις είναι σε άθλια κατάσταση δε μπορούν να λειτουργήσουν, δεν έχουμε εξοπλισμό. Ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας έχει καταστραφεί. Θα είναι δύσκολη η μέρα σήμερα. Το 25% του ζωικού κεφαλαίου στα πρόβατα έχει καταστραφεί. Δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε, δεν έχουμε λόγο να είμαστε στο χώρο, θα πρέπει να μας δοθούν μεγάλα κίνητρα. Ξεπερνούν τις 15.000 τα νεκρά ζώα», είπε αρχικά.
Και πρόσθεσε ο κ. Βαϊόπουλος: «Το αίτημά μας είναι, όταν αποκατασταθεί το δίκτυο να ανοίξει ένας διάλογος με την Πολιτεία. Αν θέλουμε πρωτογενή τομέα, να τον ξαναφτιάξουμε. Να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις, να ξαναδώσουμε ζώα στους ανθρώπους, και για να μείνουν οι άνθρωποι στα χωριά ξανά. Όταν μιλάμε για 500 ζώα μιλάμε για 150.000 ευρώ ζημιά μόνο στο ζωικό κεφάλαιο, χωρίς οι εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και οι ζωοτροφές. Ζητάμε την στήριξη όλων».
«Δυνητικά επικίνδυνα & μολυσματικά» τα στάσιμα νερά
«Δυνητικά επικίνδυνα και μολυσματικά» χαρακτήρισε τα νερά που λιμνάζουν στις πλημμυρισμένες περιοχές, ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Θα πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με αυτά τα νερά».
Σχετικά με την άσχημη μυρωδιά που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές, ο καθηγητής τόνισε ότι αυτές είναι επικίνδυνες μόνο εφόσον εκλύονται χημικά.
«Δεν βλέπω άμεσα κίνδυνο εκτός και αν είναι χημικά».
«Δεν βλέπω εικόνα επιδημίας που να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι εξαιρετικά απίθανο. Κρούσματα γαστρεντερίτιδας αναμένεται να έχουμε», κατέληξε.
«Πραγματική κοσμογονία» στις πλημμυρισμένες περιοχές
Για «κοσμογονία» στις πλημμυρισμένες περιοχές έκανε λόγο, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής διευθέτησης υδάτινων πόρων στο διεθνές πανεπιστήμιο, Δημήτρης Εμμανουλούδης.
«Πρόβλεψη υπήρχε, αλλά όχι ότι θα φτάναμε σε τέτοια ύψη βροχής που ήταν βιβλικά. Ήταν νερά που πέφτουν μέσα σε διάστημα 2 ετών. Δεν πιάνονται ούτε με φράγματα, ούτε από τίποτα. Είναι κοσμογονία πραγματική».
Ο πρόεδρος του συνεταιριστικού οργανισμού «Ενιπέας» στο MEGA για τις πλημμύρες
Φόβοι για διάβρωση των θεμελίων
«Θεωρώ ότι δεν μπορούν να γίνουν κατοικήσιμα τα σπίτια. Πρέπει να ελεγχθούν λεπτομερώς γιατί είναι πιο κρίσιμη η κατάσταση σε σχέση με έναν σεισμό, γιατί υπάρχουν εμφανείς βλάβες και βλέπεις που έχουν αποχωρήσει τα θεμέλια αλλά υπάρχουν και πολλές βλάβες θεμελίωσης του εδάφους, όπου είναι αφανείς και δυσδιάκριτες. Να έχει φύγει το έδαφος κάτω απ΄ τα θεμέλια.
»Σε πολλά κτίρια παλαιού τύπου το συνδετικό υλικό είναι με βάση τον άργιλο με μικρή προσθήκη ασβέστη. Δεν χρησιμοποιούσαν τσιμέντο. Ο άργιλος όταν βραχεί από συνδετικό υλικό γίνεται ολισθηρό έτσι αποσυντίθεται η δομή του κτιρίου και γίνεται επικίνδυνη», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Παναγιώτης Καρύδης.
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πλημμυροπαθείς
– Συνολικά, προβλέπεται κάλυψη έως 80% για επανακατασκευή κατοικιών, ενώ στις επιχειρήσεις (κτηνοτροφικές και αγροτικές καλύπτεται το 70% της ζημιάς.
– Από σήμερα Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ και η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.
– Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια.
– Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.
– Χορηγείται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες.
– Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων
– Αναστολή συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες με επιδότηση 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.