Αντιμέτωποι με αλλεπάλληλα χτυπήματα είναι μέρα με την μέρα οι κάτοικοι του Θεσσαλικού κάμπου.
Η εικόνα από ψηλά στον θεσσαλικό κάμπο αποκαλυπτική για το μέγεθος της καταστροφής.
Οι κάτοικοι που πρόλαβαν να φύγουν την τελευταία στιγμή σήμερα επιστρέφουν για πρώτη φορά στα πλημμυρισμένα σπίτια τους.
«Για τριάντα ώρες έγινε βιβλική καταστροφή, δεν έμεινε απολύτως τίποτα, καινούργια έπιπλα καινούργια ντουλάπια θα σαπίσουν όλα», δήλωσε ο Αριστείδης, κάτοικος Παλαμά.
Οι αγρότες ζητούν βοήθεια για να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Στην Φαρκαδόνα έξι ημέρες μετά την φονική πλημμύρα τα λιμνάζοντα νερά ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί. Δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, τα υπόλοιπα παραμένουν θαμμένα στη λάσπη. 30 κάτοικοι του χωριού κατέθεσαν ομαδική μήνυση κατά των τοπικών αρχών.
Από τα 21 χωριά που αποκλείστηκαν από την περασμένη Πέμπτη, υπάρχουν ακόμα επτά, τα οποία δεν έχουν ακόμη οδική πρόσβαση. Η στάθμη του νερού ακόμα δεν έχει υποχωρήσει σε Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μαραθέα, Κόρδα και Κοσκινάς.
Με βάρκα το συνεργείο κατάφερε να μπει στην Μεταμόρφωση.
Το νερό της ύδρευσης δεν είναι πλέον πόσιμο και μέσα σε όλη αυτή την απόγνωση κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν βασικές αναγκες των πλημμυροπαθών.
Έτσι, μπήκε πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού σε όλη την Θεσσαλία για να παταχθεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας.
Όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός του άξονα Τρικάλων – Λάρισας, όπου πραγματοποιούνται εργασίες για να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.
Χωρίς ρεύμα και νερό
Η απεσταλμένη του Mega Eυη Καλλίνη έχει φθάσει στη γκρεμισμένη γέφυρα στο Μουζακι Καρδίτσας, που οδηγεί στα ορεινά χωριά, οι κάτοικοι των οποίων παραμένουν για 7η μέρα χωρίς ρεύμα.
Ο στρατός έχει αναλάβει να στήσει από την αρχή τη γκρεμισμένη γέφυρα.
Χιλιάδες νεκρά ζώα
Χιλιάδες νεκρά ζώα που πνίγηκαν από την φονική πλημμύρα ακόμα δεν έχουν περισυλλεχθεί, δεν έχουν θαφτεί, δεν έχουν αποτεφρωθεί.
Την έντονη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση συλλογής των νεκρών ζώων εξέφρασαν σήμερα στο δήμαρχο Τρικκαίων, κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων.
«Η καθυστέρηση αυτή υπάρχει διότι δεν υπήρχε από πλευράς της περιφέρειας σε εμάς άμεση εντολή. Η εντολή μας δόθηκε την Κυριακή και εμείς κινηθήκαμε άμεσα σε δύο τρόπους», δήλωσε ο Νίκος Σακκάς, δήμαρχος Τρικκαίων.
Οι ειδικοί ανησυχούνε για τη μετάδοση νοσημάτων, με δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας αλλά και δερματικά εξανθήματα να έχουν εμφανιστεί σε κατοίκους στις πληγείσες περιοχές.
Στην μάχη για την αντιμετώπιση των υγειονομικών συνεπειών από τις φονικές πλημμύρες μπήκε και ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής Αμυνας.
Η διαδικασία ξεκινάει πρώτα με την απολύμανση των οχημάτων η οποία πραγματοποιείται με κατάλληλα χημικά και μετά πραγματοποιείται μέσα στην σκηνή η απολύμανση του προσωπικού που επιχειρούσε τις προηγούμενες ημέρες.
Στο χωριό Πλατανιά οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές. Σπίτια κατεστραμμένα, υποδομές γκρεμισμένες και αυτοκίνητα βυθισμένα στη θάλασσα.
Δύτες επιχειρούν μέσα στη θάλασσα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν νεκροί μέσα σε αυτοκίνητα που βυθίστηκαν στο νερό. Παρόμοιες έρευνες γίνονται και σε άλλα σημεία του Πηλίου.
Κλειστή για πέμπτη ημέρα η Εθνική Οδός
Στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων – Λάρισα στον οποίο κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Ο κ. Αρτοποιός διαβεβαίωσε ότι στον άξονα Τρικάλων – Λάρισας θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία τις επόμενες ώρες και σημείωσε ότι στην περιοχή της Μαγνησίας το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλίου αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί.
«Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 είναι ανοιχτός. Η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή και το κύριο πρόβλημα, που αντιμετωπίζεται εκεί, είναι το πλημμυρικό φαινόμενο το οποίο αρχικά εκτεινόταν σε 3 χιλιόμετρα ενώ τώρα έχει περιοριστεί στο 1 χιλιόμετρο», συμπλήρωσε.