Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τις πλημμυρισμένες περιοχές, πολλές από τις οποίες παραμένουν κάτω από το νερό σχεδόν 8 μέρες μετά την κακοκαιρία Daniel.
Σε πολλές από αυτές έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται μετάδοση νοσημάτων λόγω των συνθηκών υγιεινής που επικρατούν, με κυριότερο πρόβλημα τα νεκρά ζώα που δεν έχουν μαζευτεί για να ταφούν ή να αποτεφρωθούν.
«Είμαστε σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση»
«Είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαζόμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση, είμαστε στην ίδια πλευρά», είπε, μιλώντας στο MEGA, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για γρήγορη αποκατάσταση της κανονικότητας.
Αναφερόμενη στα χιλιάδες νεκρά ζώα που υπάρχουν στις πληγείσες περιοχές, η κα Αγαπηδάκη τόνισε:
«Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν όλα τα ζώα διαμιάς. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορούν να μαζευτούν ζώα σε περιοχές που είναι ψηλά η στάθμη του νερού και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κατάλληλα μηχανήματα γιατί χρειάζεται ειδική διαδικασία για να μαζευτούν».
Όπως σημειώνει η ίδια:
«Η περιφέρεια σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προσπαθούμε να έχουμε έναν επιχειρησιακό συντονισμό για να γίνει αυτή η δουλειά. Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν διαμιάς όλα τα ζώα γιατί δεν έχει ακόμα υποχωρήσει η στάθμη του νερού. Καθώς αυτό προχωρά, εντείνονται και οι προσπάθειες».
«Να βράζουν το νερό πριν το χρησιμοποιήσουν»
Μεγάλο ζήτημα υπάρχει και με την υδροδότηση πολλών περιοχών, όπως και με το κατά πόσο το νερό που τρέχει από τις βρύσες είναι ασφαλές.
«Έχουμε στήσει ένα δίκτυο επιτήρησης. Πέρα από την επιδημιολογική επιτήρηση που κάνουμε για τα λοιμώδη νοσήματα, έχουμε ένα δίκτυο που παίρνουμε δείγματα. Στον Βόλο, με βάση τα δείγματα και τα αποτελέσματα που έχουμε, το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση», λέει η αναπληρώτρια υπουργός, επισημαίνοντας:
«Δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, να το πιούμε, να πλύνουμε λαχανικά. Για να τα κάνουμε όλα αυτά πρέπει να βράσουμε το νερό στους 100 βαθμούς 3 λεπτά και μετά να το χρησιμοποιήσουμε».