Εγκλωβισμένοι στο χωριό Κεραμίδι παραμένουν 52 κάτοικοι, 8 μέρες μετά τη θεομηνία που βύθισε ολόκληρη τη Θεσσαλία στη λάσπη. Όλοι οι οδικοί άξονες από και προς το χωριό, έχουν κασταστραφεί.
Στην εκκλησία του χωριού, το πιο ψηλό σημείο όπου βρήκαν καταφύγιο από την πλημμύρα, παραμένουν οι 52 κάτοικοι, χωρίς φάρμακα, χωρίς νερό.
Οι κάτοικοι περιμένουν να επισκευαστεί μια γέφυρα, ώστε η επικοινωνία τους με τους υπόλοιπους οικισμούς να αποκατασταθεί, αλλά, κυρίως, για να φτάσουν μέχρι το Κεραμίδι μηχανήματα έργου που θα βοηθήσουν στην αποστράγγιση των νερών που λιμνάζουν και απειλούν την υγεία τους.
Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, πλημμυροπαθείς σπεύδουν τις τελευταίες δύο ημέρες στις μονάδες υγείας, με διάφορες ενοχλήσεις που δημιουργήθηκαν από την τοξική ατμόσφαιρα.
Πολλοί είναι οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι κάτοικοι των αποκομμένων χωριών αντιμετωπίζουν άμεσους κινδύνους.
Με τα στάσιμα και μολυσμένα νερά να έχουν καλύψει όλες τις περιοχές το αρδευτικό δίκτυο να μην έχει ελεγχθεί και το δίκτυο υδροδότησης να είναι κατεστραμμένο, η χρήση του νερού είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κατοίκους.
Ζουν δίπλα σε νεκροταφεία ζώων
Ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων έχει γίνει η Θεσσαλία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί νεκρά 49050 αιγοπρόβατα, 19295 χοίροι, 4186 βοοειδή, 40330 πτηνά και 43980 μελισσοσμήνη.
Η διαχείριση των επικίνδυνων νεκρών κουφαριών από τον Θεσσαλικό κάμπο, γίνεται με αργούς ρυθμούς. Μέχρι στιγμής, έχουν απομακρυνθεί 24856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7500 νεκρά χοιρινά, 35 νεκρά βοοειδή και 23900 νεκρά πτηνά.
Σε αυτή την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία συγκυρία, άλλαξε η ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος Θεοκλής Ζαούτης, δήλωσε την παραίτησή του και ανέλαβε στη θέση του ο Καθηγητήε Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Σε ποιους δήμους το νερό είναι ακατάλληλο για χρήση
Πολλές είναι οι περιοχές όπου το νερό δεν είναι κατάλληλο για χρήση, ανάμεσά τους ο δήμος Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Παλαμά, Σοφάδων, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Πύλης και Φαρκαδόνας.
Οδηγίες για το νερό στις πληγείσες περιοχές
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, συστήνονται τα εξής όσον αφορά το νερό στις πληγείσες περιοχές:
-Αποφυγή κατανάλωσης νερού από το δίκτυο
-Μόνο εμφιαλωμένο νερό, για πόση, παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή και οικιακή χρήση
-Απόρριψη τροφίμων σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες και έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά
-Αποφυγή επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς να έχουν ληφθεί ατομικά μέτρα προστασίας
-Απαγόρευση επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη αν υπάρχουν τραύματα
-Απομάκρυνση και απόρριψη αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό, όπως στρώματα και κουβέρτες