Μία ακόμη τραγωδία καταγράφηκε στη Μεσόγειο με τον πνιγμό ενός βρέφους πέντε μηνών κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Λαμπεντούζα στην Ιταλία. Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μεγάλη αύξηση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από χώρες της Αφρικής. Η Ρώμη δηλώνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της την κατάσταση και ζητά βοήθεια από τις Βρυξέλλες.
Κατά κύματα φτάνουν οι βάρκες στη Λαμπεντούζα.
Χιλιάδες μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο κατακλύζοντας το ιταλικό νησί.
1.850 άνθρωποι έφτασαν χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μεταναστών σε πάνω από 6.700. Μία μέρα πριν είχαν φτάσει 112 σκάφη που μετέφεραν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.
Ένα μωρό μόλις πέντε μηνών πνίγηκε την ώρα που Ιταλοί λιμενικοί προσπαθούσαν να σώσουν τους μετανάστες που επέβαιναν σε πλοιάριο κοντά στο νησί της Λαμπεντούζα.
Σώθηκαν όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες του σκάφους που είχε ξεκινήσει από την Τυνησία, ανάμεσά τους και η έφηβη μητέρα του βρέφους από την Γουινέα.
Αργά χθες το βράδυ πλοίο μετέφερε σε λιμάνι της Σικελίας εκατοντάδες μετανάστες προκειμένου να μειωθεί η πίεση στο hot spot της Λαμπεντούζα που έχει γεμίσει.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση η Ιταλίδα ακροδεξιά πρωθυπουργός Μελόνι ανήγγειλε το κλείσιμο των συνόρων.
«Το ερώτημα για εμένα δεν είναι πώς περνούν ή πώς μεταφέρουμε το ζήτημα από την μία πλευρά στην άλλη στην Ευρώπη. Ο μόνος τρόπος να το λύσουμε είναι να κλείσουμε τα σύνορα, να τους κλείσουμε πριν φτάσουν στην Ιταλία. Πάνω σε αυτό το σχέδιο εργάζομαι προσωπικά, βλέπω καλές προθέσεις αλλά όχι συγκεκριμένες απαντήσεις», δήλωσε πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.
Στο ίδιο μοτίβο και ο επίσης ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος της Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως «αν οι αφίξεις συνεχιστούν με αυτό τον ρυθμό, η Ιταλία θα καταρρεύσει».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αλληλεγγύη.
«Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες που δέχονται τις ροές των μεταναστών. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλουν να υπάρξουν μηχανισμοί αλληλεγγύης και επιμερισμός των βαρών», σχολίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η κρίση στη Λαμπεντούζα προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση στην Ιταλία.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την πρωθυπουργό Μελόνι ότι αρνείται να συζητήσει το πρόβλημα σε μια περίοδο που οι φυσικές καταστροφές αναμένεται να προκαλέσουν νέες ροές προς την Ευρώπη.