Μεγαλώνει διαρκώς ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Λιβύη που είναι από τις πιο φονικές στον κόσμο εδώ και μισό αιώνα.
Χιλιάδες σωροί στοιβάζονται πρόχειρα σε δρόμους και σε χαλάσματα, σε ότι άφησε πίσω της η πλημμύρα στη Ντέρνα.
Τα σωστικά συνεργεία και επιζώντες της καταστροφής συγκεντρώνουν νεκρούς συγγενείς, οικογένεια και φίλους και πρόχειρα τυλιγμένους με κουβέρτες τους αποθέτουν στους δρόμους της πόλης της ανατολικής Λιβύης.
Περισσότεροι από 5000 είναι οι άνθρωποι που έχουν ταυτοποιηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης όμως να κάνει λόγο για περισσότερους από 18.000 νεκρούς, ίσως 20.000.
Οι αγνοούμενοι είναι περισσότεροι από 10.000 και παρά το ότι τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βρουν 300 επιζώντες που είχαν καταφύγει σε ένα εργοστάσιο, οι ελπίδες για τους υπόλοιπους “εξανεμίζονται”. Το ανθρώπινο δράμα δύσκολα μπορεί να περιγραφεί όταν πατέρας βρίσκει νεκρό το παιδί του.
Η Ντέρνα που χτυπήθηκε από τη μανία της πλημμύρας όσο καμία άλλη πόλη στη Λιβύη μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Έρευνα του BBC απεικονίζει με κόκκινες κουκίδες τα κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς δεξιά και αριστερά του ποταμού που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του.
Περισσότερα από 2.200 κτίρια έχουν καταστραφεί ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως η πόλη χτυπήθηκε από 1 εκατομμύριο τόνους νερού που απελευθερώθηκαν με την κατάρρευση του δεύτερου φράγματος στα προάστια της πόλης.
Προτεραιότητα των συνεργείων είναι να βρεθούν οι νεκροί και να ανασυρθούν από τα συντρίμια για να μην ξεσπάσουν επιδημίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την υγειονομική κρίση που θα φέρει η πλημμύρα και οι καταστροφές κρίσιμων υποδομών.
Στη ανατολική Λιβύη ανθρωπιστική βοήθεια έχουν στείλει μεταξύ άλλων η Ιταλία, η Τουρκία ενώ Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκταμιεύουν άμεσα πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.