Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, αφού, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, η κατάσταση παραμένει δραματική.
Στη Λάρισα, αν και η στάθμη του Πηνειού ποταμού έχει μειωθεί και το νερό δεν ρέει με ορμή, υπάρχουν ακόμη περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των νεκρών ζώων που παραμένουν άταφα και των λιμναζόντων νερών που δεν έχουν απορροφηθεί.
Ζήτημα προκύπτει με ιώσεις και μεταδοτικές ασθένειες, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 1.304 επισκέψεις σε νοσοκομεία της περιοχής, όπου 53 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα, 66 με λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ δύο παιδιά διαγνώστηκαν με σαλμονέλα.
Σε απόγνωση αγρότες & κτηνοτρόφοι
Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον Daniel, αφού εκτός της παραγωγής, των υποδομών και των χωραφιών που έχουν καταστραφεί, θα χρειαστούν και πολλά χρόνια για να επανακάμψουν.
«Πέρα από τα υπόλοιπα, έχουμε και πάρα πολλά κουνούπια», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας.
«Παλεύουμε με τη λάσπη, με μια εικόνα στα προϊόντα μας χάλια».
Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο, παραγωγές όπως το βαμβάκι, τα αμύγδαλα έχουν καταστραφεί, αφού το νερό δεν έχει φύγει ακόμα από τα χωράφια.
«Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουμε στην καλλιέργεια», επισημαίνει, τονίζοντας ωστόσο ότι και όταν ξεκινήσουν οι καλλιέργειες, η ποιότητα και η ποσότητα των προϊόντων θα είναι «μικρότερη».
«Τα χωράφια έχουνε αλλάξει δομή και μορφή».
Παρόμοια και ζοφερή η εικόνα και στους κτηνοτρόφους, αφού σύμφωνα με τον Ζήση Παρλίτση, πρόεδρο κτηνοτρόφων Τυρνάβου, «έχει γίνει η απόλυτη καταστροφή».
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν έχουμε ζωοτροφές, δεν έχουμε εξοπλισμό, σταμάτησε η παραγωγή μας. Δεν ξέρω τι θα γίνει, κανένας δεν έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα».