Μουδιασμένοι είναι οι φίλοι και οι συνάδελφοι των 5 νεκρών μελών της Ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.
Χαμογελαστές και υπερήφανες, η Πλωτάρχης Γλυκερία Μεμεκίδου και η Σμηναγός Εύη Ανδρεαδάκη, λίγο πριν επιβιβαστούν στο μοιραίο λεωφορείο στη Βεγγάζη.
Λίγα μέτρα πιο μακριά, η διερμηνέας Μοίρα Μανδαλιός, μαζί με τον αδερφό της Φίλιππο, ετοιμάζονται κι εκείνοι να ακολουθήσουν την αποστολή. Είναι τέσσερα από τα πρόσωπα μίας ανείπωτης τραγωδίας, που σόκαρε τη χώρα και βύθισε τις Ένοπλες Δυνάμεις στο πένθος.
«Αυτό το σημερινό είναι κάτι που έρχεται από πολύ μακριά, είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, διότι μας χτύπησε πολύ αλύπητα η μοίρα», δήλωσε ο θείος της Εύης Ανδρεαδάκη.
Είναι ο θείος της 40χρονης σμηναγού. Τα χτυπήματα για την οικογένεια ήταν συνεχή και αδυσώπητα. Η Εύη Ανδρεαδάκη, νοσηλεύτρια της Πολεμικής Αεροπορίας, που ήταν ανάμεσα στα πέντε θύματα της τραγωδίας στη Λιβύη, είχε χάσει στο παρελθόν τον θείο της σε αεροπορικό δυστύχημα, αλλά και τον αδερφό της, σε αυτοκινητικό.
«Είναι τέτοια η μοίρα που τον χτύπησε που δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Τι να του πεις από τον αδερφό, τον γιο, τώρα και την κόρη. Περίμενε ότι θα έκανε τον θρησκευτικό γάμο του χρόνου», συμπλήρωσε ο θείος της.
Η τραγική ιστορία της 40χρονης νοσηλεύτριας
Η Εύη Ανδρεαδάκη παντρεύτηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο στο Παρίσι. Μέχρι χθες οι γονείς της έκαναν σχέδια για το θρησκευτικό γάμο του παιδιού τους το καλοκαίρι. Η μοίρα όμως έριξε πάλι βαριά τη σκιά της στη οικογένεια.
Η ίδια είχε αποφασίσει να ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία, παίρνοντας έμπνευση από τον θείο της. Ενός προσώπου, το οποίο λάτρεψε από τις αφηγήσεις, είχε ως πρότυπο, αν και δεν πρόλαβε καν να το γνωρίσει. Το 1980, το αεροσκάφος του πιλότου Βασίλη Ανδρεαδάκη παρουσίασε βλάβη πάνω από τη Λαμία. Εκείνος προτίμησε να μην το εγκαταλείψει και το κατηύθυνε μακριά από την πόλη, όπου και συνετρίβη. Η δική του αυτοθυσία έσωσε τις ζωές πολλών.
«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ… Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον «”ευκλεή θάνατο που επιλέγει…”», είχε αναφέρει σε ανάρτησή της.
Σοκαρισμένοι οι συνάδελφοι της επισμηναγού που υπηρετούσε στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Όλοι μιλούν για το ήθος και την αφοσίωσή της.
Συντετριμμένος ο πατέρας του 27χρονου αξιωματικού
Η χώρα θρηνεί για τις δύο νοσηλεύτριες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους δύο διερμηνείς και τον 27χρονο αξιωματικό. Ο πατέρας του όπως λέει στο MEGA μίλησε μαζί του για τελευταία φορά λίγη ώρα πριν το δυστύχημα.
«Ήταν στο τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Στο στρατό έχει οκτώ χρόνια. Στη Λιβύη δεν ξέρω, πρέπει να ήταν η πρώτη φορά, αλλού πήγε. Έφτασε Αίγυπτο, Ουκρανία, πήγε σε πολλά κράτη. Χθες το μεσημέρι, μία η ώρα, μου έστειλε ένα μήνυμα γιατί δεν έχουν τηλέφωνα, δεν έχουν… και μου έστειλε ένα μήνυμα «Μπαμπά, φτάσαμε, καλά είμαστε». Από εκεί και πέρα καμία επικοινωνία. Είκοσι επτά χρονών ήταν και ήταν παντρεμένος. Τι να σας πω; Γιατί έχασα το παιδί μου; Τι άλλο να σας πω; Δεν υπάρχει άλλο κάτι», δήλωσε.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βυθιστεί στο πένθος για το χαμό των μελών της αποστολής, ενώ 13 ακόμη άτομα νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.