Οι αντιδράσεις στενών συγγενών τους στην κάμερα του MEGA ραγίζουν καρδιές.
Ο χρόνος για τις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους στη Λιβύη έχει σταματήσει στη νύχτα της περασμένης Κυριακής, όταν η τραγική είδηση επιβεβαιώθηκε και οι ζωές τους, όπως λένε, διαλύθηκαν, με ορισμένα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα, τα λάθη που διαπιστώνονται να προκαλούν αντιδράσεις και τα λόγια που ακούγονται να φορτίζουν το κλίμα ακόμα περισσότερο.
Αβάσταχτος πόνος
Με μια φωτογραφία του γιου της στα χέρια, η μητέρα του υπαξιωματικού Γιώργου Βούλγαρη που έπεσε εν ώρα καθήκοντος, θρηνεί. Ο Γολγοθάς που ανεβαίνει είναι ανείπωτος, όπως και ο πόνος που έχει φωλιάσει στην ψυχή της.
«Το παιδί ήταν ένας άγγελος. Διάλεξε αυτό το επάγγελμα με πολλή αγάπη».
Λόγια παρηγοριάς για τους στενούς συγγενείς του αδικοχαμένου υπαξιωματικού είναι αδύνατον να απαλύνουν αυτές τις στιγμές τον πόνο τους.
Ο 27χρονος με καταγωγή από το Μουζάκι της Καρδίτσας είχε παντρευτεί με σύμφωνο συμβίωσης πριν από 3 χρόνια και έκανε όνειρα με τη γυναίκα της ζωής του.
«Τώρα εμάς, μας σκότωσαν. Διάλεξε το πιο δύσκολο κομμάτι. Απαντήσεις θα μας δώσουν οι υπεύθυνοι, εμείς δεν ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι πως ”έκλεισε” το σπίτι του κουνιάδου μου», αναφέρει η θεία του.
Κανείς δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτό που έχει συμβεί, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως το ταξίδι ζωής του 27χρονου ολοκληρώθηκε τόσο άδικα, πρόωρα και αναπάντεχα.
«Μου έστειλε μήνυμα ”Πατέρα φτάσαμε στη Λιβύη. Καλά είμαστε”».
Άσβεστος ο πόνος και για τους στενούς συγγενείς της Γλυκερίας Μεμεκίδου και της Εύης Ανδρεαδάκη που υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις ως νοσηλεύτριες.
Συγκίνηση προκαλούν και οι ιστορίες ζωής των δύο διερμηνέων που σκοτώθηκαν, του Φίλιππου και της Άντζελας Μανδαλιού, αδέρφια που κάθονταν δίπλα – δίπλα στο μοιραίο λεωφορείο.
Η 33χρονη μάλιστα είχε παντρευτεί πριν από μία εβδομάδα αλλά δεν ακύρωσε τη συμμετοχή της στην αποστολή, επειδή για εκείνη η προσφορά και η αλληλεγγύη είχαν πρωταρχική σημασία.
Πέντε Έλληνες που δεν είχαν το παραμικρό περιθώριο διαφυγής, πέντε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στον δρόμο από Βεγγάζη προς την πόλη Ντέρνα.
Τα λάθη που τους στοίχισαν τη ζωή
To μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διέψευσε μια σειρά από δημοσιεύματα που ανάφεραν ότι στη Λιβύη έσπευσε κλιμάκιο της ΕΥΠ για να διαπιστώσει εάν όντως επρόκειτο για τροχαίο και να αποκλειστεί η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας.
Το όχημα που καρφώθηκε πάνω στο πούλμαν της ελληνικής αποστολής, ήταν γεμάτο καύσιμα. Θεωρείται πιθανό να είχε πειραγμένο ντεπόζιτο αφού ο ανεφοδιασμός κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών στη Λιβύη είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση λόγω του περιορισμένου αριθμού βενζινάδικων.
Σύμφωνα με τον ταξίαρχο εν αποστρατεία, Παναγιώτη Θεοδωρακίδη, έγιναν μια σειρά από λάθη που στοίχισαν ακριβά το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής έπρεπε να ήταν μοιρασμένα σε δύο πούλμαν και η ασφάλεια να καλύπτει τους υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση.
Όπως συμπλήρωσε, δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου, ενώ παραμένει άγνωστο αν λειτουργούσαν τα δορυφορικά τηλέφωνα.
Τα δύσκολα για τις οικογένειες των θυμάτων έχουν μόλις ξεκινήσει, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα και στους 14 τραυματίες που προσπαθούν να αφήσουν πίσω τον εφιάλτη και να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.