Η ατζέντα, οι «κόκκινες» γραμμές και το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσω συνέντευξης του στο CNN. Τα δύο πρόσωπα του Τούρκου προέδρου, η «επίθεση» φιλίας πριν τη συνάντηση και λίγες ώρες αργότερα η πρόκληση για το Κυπριακό στην ομιλία του στη συνέλευση του ΟΗΕ.
Δύο μήνες μετά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετσέπ Ταγίπ Εντογάν είχαν νέο τετ α τετ στη Νέα Υόρκη.
Το κλίμα ήταν καλό και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της ελληνικής αποστολής πριν τη συνάντηση ότι «τα νερά στο Αιγαίο θα παραμείνουν ήρεμα».
Παρόντες ήταν οι υπουργοί εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών. Λίγο πριν δει τον Τούρκο Πρόεδρο, ο πρωθυπουργός μίλησε στο CNN και τόνισε ότι «δεν είναι κακό να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε».
«Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια και μόνη μεγάλη διαφορά με την Τουρκία και αυτή είναι ο ορισμός των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι ένα εύκολο θέμα να επιλυθεί ,αν ήταν θα είχε λυθεί ,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Τα δύο πρόσωπα του Ερντογάν
Για ακόμη μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν εμφάνισε δύο πρόσωπα. Σε συνέντευξη του πριν τη συνάντηση έκανε επίθεση φιλίας στην Ελλάδα, ενώ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επέμεινε στη λύση δύο κρατών στο κυπριακό, κάτι που η Αθήνα και η Λευκωσία απορρίπτουν ασυζητητί.
«Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι μια λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την μορφή ενός ομοσπονδιακού μοντέλου καλούμε λοιπόν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» και να εγκαθιδρύσει διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με την χώρα αυτή».
«Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια»
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Βουλής, Φουάτ Οκτάι, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν προκάλεσε επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το casus belli.
«Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στα νησιά του Αιγαίου η έκθεση μας λέει ότι πρέπει να είστε πιο συγκαταβατικοί. Μα εμείς έχουμε ήδη δηλώσει ότι αποτελεί αιτία πολέμου».
«Η Κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα με μεγάλη σημασία για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Για εμάς όλη αυτή η ρητορεία του Ερντογάν δυναμιτίζει τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, Ελλάδας – Τουρκίας. Δεν θα δεχθούμε κανένα σενάριο διχοτόμησης», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Δεν θα δεχθούμε κανένα σενάριο διχοτόμησης»
«Πρόκειται για μεθοδεύσεις με πυξίδα τη νατοϊκή συνοχή και τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο χωρών», είπε το ΚΚΕ.
«Μας πιάνουν κορόιδα οι Τούρκοι συνεχώς, το λέω έτσι ωμά», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN επανέλαβε πως «η Ελλάδα δεν συζητά κανένα θέμα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση της διαφοράς μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας».