Κυριάκος Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν σε ανοιχτούς διαύλους για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν τη διχοτόμηση της Κύπρου, αίτημα το οποίο επανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος πριν το τετ α τετ.
«Ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά προδιαγράφουν Αθήνα και Άγκυρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Οι δύο συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη θετικής ατζέντας, με κομβικό σταθμό τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καμία συζήτηση για διχοτόμηση της Κύπρου
«Η Ελλάδα δεν συζητά λύση δύο κρατών στο κυπριακό», επανέλαβε από τη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας γνωστό, όταν μίλησε σε ομογενείς, ότι αυτή την εθνική θέση επανέλαβε και στον Ταγίπ Ερντογάν.
«Θέλω να επαναλάβω εδώ τη σταθερή μου δέσμευση για τη λύση του κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον πρόεδρο Ερντογάν».
Τα επόμενα βήματα στις επαφές Ελλάδας – Τουρκίας
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παραγωγική τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, τονίζοντας ότι συμφώνησαν να εμβαθύνουν το θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών.
Η αντιπολίτευση, ωστόσο, ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό γιατί δεν αναφέρθηκε στο κυπριακό στις δηλώσεις του.
«Είναι απαράδεκτο να βγαίνει ο κ. Ερντογάν και να προαναγγέλλει καμπάνια για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και να μην υπάρχει δημόσια, σαφής και ρητή απάντηση από την ελληνική πολιτεία», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Καμία προοπτική κατευνασμού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορεί να δικαιολογήσει αφωνία εκ μέρους της χώρας μας», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.
Οι εξελίξεις στο κυπριακό επί τάπητος της συνάντησης Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη
«Ήταν μια ευκαιρία να επαναλάβουμε τις πάγιες θέσεις μας στο κυπριακό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του.
«Η ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ, όπου ζητά αναγνώριση του ‘’ψευδροκράτους’’ στην Κύπρο, διαψεύδει τον εφησυχασμό για τη διπλωματία των ‘’ήρεμων νερών’’», ανέφερε το ΚΚΕ.
«Καλές οι λεκτικές ακροβασίες αλλά χθες το απόγευμα στη Νέα Υόρκη έγινε η αρχή το τέλους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο τουρκικός Τύπος σχολίασε θετικά την προώθηση της θετικής ατζέντας, κάνοντας λόγο για «μια άνοιξη που θα συνεχιστεί», αναφέροντας ότι το ήπιο κλίμα που κυριαρχεί ήταν η συνέχεια της αρχής που έγινε στο Βίλνιους.
Απόψε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Απόψε περίπου στη 1 παρά τέταρτο, ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εστιάζοντας στην κλιματική κρίση αλλά αναμένεται να δώσει απάντηση και στον τούρκο πρόεδρο για το Κυπριακό.
Θα τονίσει πως θα πρέπει να επανέλθει η τριμερής συζήτηση πάνω στις διαπραγματεύσεις, ως απάντηση σε όσα είπε ο Ερντογάν για το κυπριακό.
Τα θέματα που θα συζητηθούν:
– Ελληνοτουρκικά
– Κυπριακό
– Μεταναστευτικό
– Καταστροφές
– Θεσσαλία – Έβρος
– Κλιματική κρίση