Επένδυση στην θετική ατζέντα με την ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε οικονομικό επίπεδο παράλληλα με την δημιουργία σταθερών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο, συμφώνησαν κατά τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.
Παραγωγική χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Τόνισε ότι συμφώνησαν να εμβαθύνουν το θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να συνεργαστούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
«Ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, όπως έκανε γνωστό μιλώντας σε γεύμα με μέλη της ομογένειας, είχε την ευκαιρία να απαντήσει ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο που μία μέρα πριν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε επαναφέρει τη λύση των δύο κρατών στο κυπριακό την οποία Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν ασυζητητί.
«Θέλω να επαναλάβω εδώ τη σταθερή μου δέσμευση για τη λύση του κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον πρόεδρο Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Είναι θέση που υπογράμμισε και στη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ στη Νέα Υόρκη είχε τετ α τετ και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για τη στήριξη στην Ουκρανία και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τόνισε την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού και δεν στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις προκλητικές, διχοτομικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η εκκωφαντική απουσία οποιασδήποτε – έστω και τυπικής – αναφοράς του Πρωθυπουργού στο κυπριακό ζήτημα, στις σημερινές δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχία», σχολίασε από την πλευρά ου το ΠΑΣΟΚ.
«Η ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ όπου ζητά αναγνώριση του «ψευδοκράτους» στην Κύπρο, διαψεύδει τον εφησυχασμό για τη διπλωματία των “ήρεμων νερών”», ανέφερε το ΚΚΕ, ενώ από την Ελληνική Λύση σημειώνουν πως, «Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα».
Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κορέας ενώ απόψε θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Yale και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Οι αντιδράσεις της Τουρκίας για τη συνάντηση
Τα ανακοινωθέντα αμφότερων των πλευρών ήταν ίδια σε περιεχόμενο.
Η εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει πως «Θα συνεχιστεί η άνοιξη με την Ελλάδα», ενώ η «Μιλιέτ» υπογραμμίσει πως, «θα υπάρχει συμφωνία στο μεταναστευτικό.
Η γραμμή που έδωσε το γραφείο επικοινωνίας του Ερντογάν πέρασε και στον τουρκικό τύπο, και φαίνεται πως υπάρχει μία «συμπόρευση» με την Ελλάδα.