Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε στο δρόμο της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογραμμίζοντας πως η διαφορά μας με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο, μπορεί να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.
Θετικά αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις επαφές του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με σημαντικότερη προφανώς τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν όπου επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση των δύο πλευρών να συνεχιστεί η διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Χθες στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού απέρριψε κατηγορηματικά την απαίτηση του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους, επικέντρωσε την ομιλία του στον παγκόσμιο συναγερμό που πρέπει να σημάνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ.
Για το κυπριακό υπογράμμισε την εθνική μας θέση δύο 24ωρα μετά την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος από το ίδιο βήμα επανέφερε την λύση της διχοτόμησης που Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν ξεκάθαρα.
«Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη. Είναι θέμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Κλιματική αλλαγή και μετανάστευση είναι κοινές προκλήσεις για Ελλάδα και Τουρκία, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από το ίδιο βήμα που πριν ακριβώς από ένα χρόνο είχε προειδοποίησει ότι χωρίς πολυμερή συνεργασία οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ο πρωθυπουργός φέτος περιέγραψε τι συνέβη στην Ελλάδα στον Έβρο και τη Θεσσαλία και ζήτησε συντονισμένη απάντηση.
«Γι’ αυτό καλώ για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή». Ένα φόρουμ όπου θα μπορούμε να παράγουμε νέα συλλογική σκέψη, ανανεωμένη συνεργασία, να προσφέρουμε πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα, προτού να είναι πολύ αργά», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε εκτενώς και στο μεταναστευτικό το οποίο συζήτησε και στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και φαίνεται να υπάρχει έδαφος για συνεργασία των δύο χωρών.
«Γι’αυτόν τον λόγο η αποτροπή των αναχωρήσεων πρέπει να είναι η αφετηρία. Πρέπει να διαλύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και τα δίκτυά τους, αν θέλουμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους να ξεκινούν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια. Συνεργαζόμενοι σε διμερές και πολυμερές επίπεδο πρέπει να ενισχύσουμε τους συνοριακούς ελέγχους και τους μηχανισμούς επιτήρησης για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση των λαθρεμπόρων και των δραστηριοτήτων τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως δεν πρόκειται ποτέ το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι εταίροι που στηρίζουν την Ουκρανία να την εγκαταλείψουν.
Τι είπε ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει από την Νέα Υόρκη
Με επιμέλεια η τουρκική πλευρά προσπαθεί να διατηρήσει το καλό κλίμα.
Αναχωρώντας από τη Νέα Υόρκη, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά σε όλες τις συναντήσεις του δίνοντας έμφαση στην συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη όπως και με τον κ. Νετανιάχου.
Για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι η «βούληση, ο στόχος και των δύο πλευρών είναι να διαλύσουμε το προβληματικό κλίμα που υπάρχει πάνω από το Αιγαίο. Και η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου».