Τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Η διαφορά μας με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι σημαντική και παραμένει, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την εθνική θέση της Ελλάδας, δύο 24ωρα μετά την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το ίδιο βήμα επανέφερε προκλητικά τη λύση της διχοτόμησης ,που Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν ξεκάθαρα.
Επιμένει στη διχοτόμηση
Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο, στο αεροπλάνο της επιστροφής στην Άγκυρα και μιλώντας με δημοσιογράφους, επέμεινε στη λύση των δύο κρατών, επισημαίνοντας πάντως την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που φαίνεται πως επιζητά και η Αθήνα.
Οι δύο χώρες φαίνεται πως θα φτάσουν «αναίμακτα» έως το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες «χαμηλής» πολιτικής.
«Ο Ερντογάν προσποιείται ότι από λύκος έγινε αρνάκι και εμείς προσποιούμαστε ότι τον πιστεύουμε», τόνισε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στο MEGA.
«Προσπαθεί να δείξει στις ΗΠΑ τι καλός που είναι για να πάρει F-16 και να βρει κεφάλαια και εμείς τον πιστεύουμε για να έχουμε ηρεμία στο Αιγαίο και να καταφέρουμε να κάνουμε μια επωφελή συμφωνία για κάποια θέματα. Οσμίζομαι πως δεν είναι μακριά μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό».
Όπως είπε ο ίδιος, «η Χάγη από τη Νέα Υόρκη απέχει πάρα πολύ μακριά».
«Χαμένη υπόθεση»
Αναφερόμενος στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία «ασκεί πιέσεις σε πολλές κατευθύνσεις προκειμένου να πετύχει κάποιες αναγνωρίσεις. Επειδή καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι δύσκολο, προσπαθούν να δημιουργήσουν τουλάχιστον κάποιες διπλωματικές αντιπροσωπείες. Υπάρχουν κάποιες που είναι άτυπες, τώρα προσπαθούν να δώσουν κάποια νομιμοποίηση».
Ωστόσο, ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος για την εξέλιξη του Κυπριακού.
«Το Κυπριακό έχει εξελιχθεί σε ένα πρόβλημα που πολύ δύσκολα θα λυθεί, για να μην χρησιμοποιήσω την έκφραση ‘χαμένη υπόθεση’».