Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επικεφαλής του συνδυασμού «Η Πελοπόννησος μπροστά», Δημήτρης Πτωχός, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την υποψηφιότητά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο κ. Πτωχός μίλησε για τις θέσεις του συνδυασμού του, και τις προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε την Πελοπόννησο μία περιφέρεια – πρότυπο σε όλα. Η Πελοπόννησος υπολείπεται σε ανάπτυξη, σε επενδύσεις, γίνεται μόνο το 5% των άμεσων ξένων επενδύσεων. Χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες για να ανατρέψουμε το δημογραφικό, το οποίο επίσης είναι ένα άλλο πρόβλημα και στην περιφέρεια Πελοποννήσου κι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χρειαζόμαστε υποδομές και κυρίως θέλουμε να ασχοληθούμε με τη γραφειοκρατίες και τις διαδικασίες τις αδειοδοτικές, υπηρεσίες που ακόμα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο», είπε αρχικά.
Αν εκλεγεί, ποια είναι η θέση του συνδυασμού αναφορικά με τα κονδύλια και το Ταμείο Ανάκαμψης;
«Το πρώτο πράγμα που θα ξεκινήσουμε είναι να απλοποιήσουμε διαδικασίες, οι οποίες αφορούν όλες τις περιφέρειες Πελοποννήσου με δύο βασικούς στόχους: την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και δεύτερον να εξυπηρετήσουμε όλες τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο μας. Πρέπει να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε επενδύσεις. Συγκεκριμένα, περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό ο οποίος δεν υπάρχει, πολεοδομικά σχέδια σε όλη την περιφέρεια. Αξιοποίηση κονδυλίων για τη δίκαιη μετάβαση. Εκσυγχρονισμός των υποδομών μας, εκσυγχρονισμό για διαχείριση φυσικών πόρων, αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες, δίκτυα άρδευσης, δρόμους», εξήγησε ο κ. Πτωχός.
Ποια είναι η πρότασή του για τον πρωτογενή τομέα και τους επαγγελματίες;
Ο κ. Πτωχός επεσήμανε πως, «Ο πολιτισμός, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι 3 πράγματα που βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στην Πελοπόννησο. Αυτό που δεν συμβαίνει είναι να υπάρχει συνέργεια μεταξύ τους. για τον πρωτογενή τομέα, στην περιφέρεια Πελοποννήσου το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται καλύτερη διαχείριση φυσικών πόρων, χωροθέτηση. Πρέπει να υπάρχει ένα καλύτερο οδικό δίκτυο, κέντρα Logistics για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να εισάγουμε την τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να τα συνδυάσουμε αυτά με την εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια. Έχουμε διάθεση και πάθος για να τα υλοποιήσουμε».
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρχει μια συνεχής διάδραση με τον Δήμο ώστε ο στόχος να είναι κοινός. Χρειάζεται επίσης συνεργασία με την κεντρική διοίκηση για την σωστή διαχείριση των κονδυλίων, και εναρμόνιση στόχων εθνικών και περιφερειακών».