Ο Ουρολόγος Παίδων, Υπεύθυνος Παιδο - Ουρολογικού Τμήματος «ΜΗΤΕΡΑ», Σωτήριος Μπόγρης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και έδωσε χρήσιμες συμβουλές σε γονείς και παιδιά αναφορικά με το ουροποιητικό σύστημα.
Ο κ. Μπόγρης έδωσε συμβουλές αναφορικά με τα προβλήματα που εμφανίζουν τα παιδιά σε σχέση με το ουροποιητικό, και ποια είναι τα σημάδια για να το καταλάβει ένας γονιός.
«Στα παιδιά που εμφανίζουν πρόβλημα, αυτό έχει σχέση με την ηλικία. Στα αγόρια εμφανίζεται η ουρολοίμωξη στον πρώτο χρόνο ζωής, ενώ στα κορίτσια από 3-6 ετών. Η ουρολοίμωξη ταλαιπωρεί τα παΐδια σχολικής ηλικίας χωρίς να είναι κάτι σύνηθες. Μπορούμε σε αυτό να βάλουμε κι τον παράγοντά του πεπτικού που σχετίζεται με την ούρηση και το ουροποιητικό σύστημα», είπε αρχικά.
«Κάποια παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο να έχουν ουρολοίμωξη. Συνήθως η πρώτη αιτιολογία στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι μία κατάσταση που ονομάζεται διαταραχή ούρησης κι έχει να κάνει με την διαταραχή του πυελικού εδάφους και σχετίζεται με το πεπτικό και τη δυσκοιλιότητα, και το δεύτερο είναι η υπερδραστήρια κύστη, που το παιδί έχει συχνοουρία. Επίσης υπάρχει και το σύνδρομο οκνηρής κύστη που το παιδί βαριέται να πάει στην τουαλέτα», συνέχισε ο κ. Μπόγρης.
Πόσα παιδιά την εμφανίζουν;
«Τρία στα δέκα παιδιά σχολικής ηλικίας θα εμφανίσουν μια ουρολοίμωξή=η κατά τη διαρκεί της σχολικής χρονιάς και ο λόγος είναι η διαταραχή ούρησης που εμφανίζεται σε αυτά τα παιδιά. Επίσης είναι μία ανατομική ανωμαλία του ουροποιητικού», σχολίασε ο κ. Μπόγρης.
«Η νυχτερινή ενούρηση την μονοσυμπτωματική, με ακράτεια των ούρων και συμβαίνει μόνο το βράδυ, και την πολυσυμπτωματική που συναίνει και σε άλλες στιγμές της ημέρας. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι σημαντική η σωστή ενυδάτωση. Τα παιδιά να μην κρατούν τα ούρα τους. τους υπενθυμίζουμε και τα παίρνουμε από το χέρι και τα πάμε στην τουαλέτα», κατέληξε.