Η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου αναλύει αν υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να συζητώ με τα παιδιά ή πρέπει να τους τα λέμε όλα ανοιχτά, όπως υποστηρίζουν κάποια βιβλία;
Ποιο είναι το όριο μεταξύ της σχέσης του γονέα με το παιδί; Και τελικά πρέπει ή όχι να τους τα λέμε όλα;
Η ψυχολόγος και συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, Αγγελική Καβαλλιεράτου, αναφέρει πως πριν από τη συζήτηση με το παιδί είναι σημαντικό να μπορείτε να κατανοήσετε το θέμα για το οποίο μιλάτε.
«Δώστε του χώρο να ανακαλύψει ορισμένες επιλογές το ίδιο και όχι με τον τρόπο που ταιριάζει σε εσάς. Είναι σημαντικό να κάνουμε συζητήσεις που είναι σύμφωνες με την ηλικία και την περίοδο που διανύει το παιδί».
Προσοχή με τις λέξεις
Αναφέρει πως πρέπει να σκεφτόμαστε τις λέξεις και τους όρους που χρησιμοποιούμε ώστε να μην περιέχουν κριτική, αλλά ένα συμβουλευτικό χαρακτήρα.
«Μιλάμε με τρόπο που δε θα τραυματίσει, δε θα δημιουργήσει θυμό στο παιδί για κάποια κοινωνική ομάδα ή περίσταση. Είναι σημαντικό ένα παιδί να μπορεί να είναι ενήμερο για βασικά κομμάτια της ζωής του και της καθημερινότητας».
Γιατί φωνάζουμε στα παιδιά;
Όπως εξήγησε εάν ένας γονέας φωνάζει στο παιδί του, το κάνει γιατί ανησυχεί και προσπαθεί να το προφυλάξει.
«Αν βλέπετε ότι το παιδί δυσκολεύεται και δεν είναι εύκολο να συζητήσετε θα ήταν σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό».