O επεμβατικός καρδιολόγος, Ιωάννης Ρασσιάς, μίλησε στο LIVE NEWS για τα αίτια που οδηγούν στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο αλλά και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Ως αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ορίζεται ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή σε κάποιον που πάσχει από μια ασθένεια, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει βελτιωθεί ή έχει παραμείνει σταθερός.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καρδιάς, ο επεμβατικός καρδιολόγος, Ιωάννης Ρασσιάς, εξήγησε πως ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος δεν είναι σπάνιο φαινόμενο καθώς στην Ευρώπη λαμβάνει το ποσοστό του 10-20% των συνολικών θανάτων.
«Σαφώς υπάρχουν πολλές αιτιολογίες για αυτόν αλλά η συνηθέστερη είναι η στεφανιαία νόσος, κοινός το έμφραγμα. Πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που μπορεί να κάνει ΚΑΡΠΑ ώστε να βοηθήσει τον συνάνθρωπό τους όταν βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχουν οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές στους δημόσιους χώρους που υπάρχουν πλέον στα γήπεδα και αλλού».
Όπως είπε, τα συμπτώματα συνήθως είναι ο πόνος στο στήθος αλλά και η λιποθυμία, ταχυκαρδία και άλλα.
O επεμβατικός καρδιολόγος, Ιωάννης Ρασσιάς, τόνισε πως το καλύτερο είναι η πρόληψη δηλαδή η επίσκεψη στον καρδιολόγο.