Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Το συμβόλο του αθλητισμού στη χώρα μας. Μία εγκατάσταση που έχει φιλοξενήσει τα σπουδαιότερα αθλητικά γεγονότα στην Ελλάδα εδώ και πέντε δεκαετίες.
Το ΟΑΚΑ εγκαινιάστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1982, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Τα εγκαίνια συνδυάστηκαν με την έναρξη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου.
Το αθλητικό σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδας
Στο ΟΑΚΑ έχουν διεξαχθεί τρεις τελικοί Champions League, ένας για το Κύπελλο Κυπελλούχων, Μεσογειακοί Αγώνες, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 1997 και ειδικές διαδρομές για το Ράλι Ακρόπολις.
Υπέστη ολικό λίφτινγκ εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Προστέθηκε η περίφημη στέγη που σχεδιάστηκε από τον φημισμένο Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.
Για δεκαπέντε μέρες, στο ΟΑΚΑ χτυπούσε η καρδιά του πλανήτη.
Από τα ολυμπιακά ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ
Στο απόγειο της δόξας του, άρχισε και η περιπέτεια του «Σπύρος Λούης». Μετά το 2004 η διαχείριση της σταδίου μεταφέρεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα, υποτίθεται προς αξιοποίηση. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με την επόμενη μέρα της ολυμπιακής κληρονομιάς της χώρας μας. Το ΟΑΚΑ όπως και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις ανά τη χώρα, αφήνονται να ρημάξουν με μεμονωμένες εξαιρέσεις.
Ποιος είναι ο αρμόδιος;
Με την οικονομική κρίση να μην έχει χτυπήσει τη χώρα μας το 2009, ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, είχε προειδοποιήσει για την έλλειψη συντήρησης στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ.
Από το 2010 και έπειτα, η Ελλάδα περνά στην εποχή του μνημονίου, η οικονομική κρίση φουντώνει και τελικά λεφτά δεν υπάρχουν για να συντηρηθεί το «Σπύρος Λούης».
Όταν αρχίζουν οι αποκολλήσεις μεταλλικών κατασκευών και παρουσιάζει φθορές η Αψίδα Καλατράβα στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου, σε έναν περίπατο που καθημερινά περπατούν χιλιάδες άνθρωποι, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται. Εκπονούνται μελέτες, εξασφαλίζονται κονδύλια, όμως έρχεται ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής το 2015 και παύει κάθε ενέργεια.
Διοικήσεις υποψιασμένες, υπουργοί ενημερωμένοι… Συντήρηση ουδείς
Τα χρόνια περνούν, η Ελλάδα συνέρχεται από την οικονομική κρίση, όμως το Σπύρος Λούης έχει μείνει παρατημένο. Οι μισές εγκαταστάσεις έχουν περιπέσει σε αχρησία, έχουν λεηλατηθεί και καταστραφεί, ενώ ότι απομένει ενεργό συντηρείται από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η ανάγκη για ένα συνολικό τσεκ άουτ στο ΟΑΚΑ αποφασίζεται το 2019, λόγω της μεταφοράς του στο Υπερταμείο. Επειδή μιλάμε για ελληνική γραφειοκρατία, άλλο η απόφαση και άλλο η υλοποίηση.
Έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια, για να δούμε τον προηγούμενο Απρίλιο εναερίτες να ελέγχουν την κατάσταση της στέγης Καλατράβα.
Όσο για το πόρισμα, επιβεβαίωσε τους φόβους αρκετών ότι η έλλειψη συντήρησης θα είχε προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα δύο στέγαστρα και οδηγεί στο κλείσιμο του Σπύρος Λούης και του Ποδηλατοδρομίου μέχρι νεοτέρας.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
«Το 2004 σύμβολο μιας χώρας που διοργάνωσε του Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2023 σύμβολο μιας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Τα κόματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ.
«Πρόκειται για μια ακόμη παταγώδη αποτυχία του «επιτελικού» κράτους, ένα ακόμη κατόρθωμα στη μακρά λίστα των «επιτυχιών» του. Αναμένουμε σαφείς εξηγήσεις από πλευράς κυβέρνησης», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, όπως ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά από το 2004 που άφησαν τις εγκαταστάσεις στη μοίρα τους», ανέφερε το ΚΚΕ.
Σε κάθε περίπτωση, η αθλητική μας κληρονομιά πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσει αντικείμενο εθνικής πολιτικής.