Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινακης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, τις πλημμύρες σε Βόλο, βόρεια Εύβοια και Πήλιο και τις αποζημιώσεις των πολιτών, τα μέτρα και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, και μεταξύ άλλων σχολίασε και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για το ζήτημα της ακρίβειας που «μαστίζει» στα ελληνικά νοικοκυριά μίλησε αρχικά ο κ. Μαρινάκης.
«Το γεγονός ότι ανακτήθηκε η επενδυτική βαθμίδα, ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στον κόσμο σε μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, είμαστε οι 2οι σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, είναι σημαντικά νέα όχι γιατί είναι δείκτες που προφανώς από μόνοι τους δεν αφορούν στους πολίτες, και είναι λογικό γιατί η καθημερινότητα έχει σημασία, αλλά γιατί είναι σημαντικές προϋποθέσεις για να κάνουμε όλα όσα θα μειώσουν τις συνέπειες της ακρίβειας όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και συμπλήρωσε αναφορικά με την ακρίβεια: «Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία, η χώρα μας έχει τον 3ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Όμως ο δείκτης που επιμένει, και είναι ο δείκτης «τρόφιμα-αλκοολούχα-καπνικά», ο οποίος έπεσε στο 8,8% στην πρώτη εκτίμηση αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν μειώνονται οι τιμές αλλά ότι αυξάνονται με μικρότερο βαθμό. Οι δείκτες φαίνεται πως υποχωρούν γιατί σε μία παρατεταμένη εισαγόμενη κρίση, μία σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, φαίνεται ότι αποδίδουν. Βλέπουμε ότι είμαστε στην αρχή του τέλους μιας πολύ δύσκολης κατάστασης και για την χώρα μας»
Τι αποδίδει λοιπόν;
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «Τα κυριότερο για μένα είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις, γιατί ο ένας δείκτης είναι οι τιμές, και άλλος δείκτης είναι το εισόδημα. Η κυβέρνηση αυξάνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10,5%, άρα και το διαθέσιμο εισόδημα, τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα είχαμε αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου μισθού, 20% του κατώτατου και 15% του μέσου μισθού. Με το ξεπάγωμα των τριετιών και με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ο στόχος είναι να πάμε 1.500 ευρώ μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνονται οι συντάξεις και φαίνεται το επίδομα της προσωπικής διαφοράς, απαλλάσσονται οι δικαιούχοι του ΕΑΚ από την φαρμακευτική δαπάνη. Αυτά είναι σημαντικά γιατί είναι μόνιμες παρεμβάσεις που μειώνουν ή εξαλείφουν τις συνέπειες ανάλογα με τη δυσκολία που έχει ένα νοικοκυριό»,
»Ο δεύτερος τομέας παρεμβάσεων είναι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα. 5,5 εκ. ευρώ έχουν επιβληθεί μόνο το 2023 και συνεχίζεται αυτή η διαδικασία και σε άλλους κωδικούς. Ο τρίτος τομέας παρεμβάσεων είναι οι έκτακτες στηρίξεις ανά κατηγορία, για παράδειγμα το καλάθι του νοικοκυριού και άλλα. Όποιος βγει και πει ότι όλα αυτά λύνονται με 2-3 νομοθετικές παρεμβάσεις, τότε κοροϊδεύει τον κόσμο. Χρειάζεται να δίνουμε χωρίς να εκτροχιάζονται τα δημοσιονομικά, περισσότερο εισόδημα στους πολίτες από την ανάπτυξη».
Μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης τοποθετήθηκε για το στέγαστρο του ΟΑΚΑ.
Πότε παρέλαβε η κυβέρνηση τα στοιχεία της επίσημης μελέτης που έκανε λόγο για διάβρωση στο ΟΑΚΑ;
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «η εν λόγω ανακοίνωση βγήκε από την διοίκηση του ΟΑΚΑ και βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μία στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρεία που βασίζεται σε συγκεκριμένη έρευνα που έκανε η εταιρεία αυτή. Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν αυτά τα πορίσματα που έχουν βγει. Την Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό αθλητισμού. Μέχρι να γίνουν οι περαιτέρω έρευνες, το ΟΑΚΑ καλείται να εφαρμόσει όσα αναφέρουν οι ειδικοί. Το κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση για την ασφάλεια των πολιτών».
Και πρόσθεσε: «δεν έχω τα στοιχεία για να αναλύσω πότε προέκυψε το πρόβλημα, ούτε είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος, ωστόσο η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, του ελέγχου των κτιρίων και στο να βάλει «τάξη» στο κράτος. Δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών. Είναι δεδομένο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έγινε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να είχε οποιοσδήποτε σε γνώση του μία μελέτη η οποία να πιστοποιεί ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία οποιουδήποτε κτιρίου. Το ίδιο έχει γίνει και για άλλα γήπεδα συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μπάσκετ για ζητήματα πυρασφάλειας και άλλα».
«Θελουμε πολιτική αντιπαράθεση με τον κ. Κασσελάκη επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων»
Για τον Στέφανο Κασσελάκη και την πολιτική που θέλει να ασκήσει, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως, «χθες, ο κ. Κασσελάκης είτε δεν κατάλαβε τι είπε, είτε δε κατάλαβε τι του είπα είτε και τα δύο. Σκεφτείτε ότι ένας άνθρωπος που εξελέγη από ένα σώμα 140.000 ανθρώπων, αμφισβητεί τους βουλευτές που εξελέγησαν από μία κορυφαία εκλογική διαδικασία, τις βουλευτικές εκλογές, και ουσιαστικά αμφισβητεί και την αρχή της πλειοψηφίας. Ας φτιάξει πρόγραμμα από τα μέλη του απλά αυτή τη φορά ας το κοστολογήσει. Εμείς θέλουμε πολιτική αντιπαράθεση και με τον κ. Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων. Θέλουμε να μιλάμε με στοιχεία, για τα προβλήματα της κοινωνίας, τις ενέργειες της κυβέρνησης, τι πράττει, τι παραδίδει με στοιχεία. Όταν λέμε για θεσμικές παρεμβάσεις και να εγκαλούμε την κυβέρνηση, και αυτό το έκανε και ο κ. Ανδρουλάκης που δεν μας είπε από πού ήξερε για ένα επικείμενο πρόστιμο που επρόκειτο να επιβληθεί. Πήγε να κάνει στείρα αντιπολίτευση ο κ. Ανδρουλάκης».
Για τις αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και το πετρέλαιο θέρμανσης
Για τις πλημμύρες και τις καταστροφές στην Εύβοια και στην Μαγνησία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «οι εκτιμήσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ειπώθηκαν ήταν με βάση αυτό που έγινε. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, έγιναν έργα μετά τον Ιανό και κάποια έργα που έγιναν, κράτησαν. Προφανώς υπήρχαν και έργα που έπρεπε να γίνουν καλύτερα. Έχει ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων έχουν δοθεί ήδη 37 εκατομμύρια ευρώ θα γίνονται συνέχεις καταβολές. Έχουν μπει πρόστιμα γι΄αυτούς που εκμεταλλεύονται τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι πολίτες. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να επιστρέψουν όσο είναι δυνατόν στην κανονικότητα, να πάρουν τα χρήματα, να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, να συνεχίζουν να ζουν τις ζωές τους και να επιστρέψουν στις δουλειές τους. δεν είναι εύκολη η διαδικασία γιατί οι αιτήσεις δεν είναι όπως σε προηγούμενα φαινόμενα όπως ο Ιανός. Η διαδικασία προχωρά, πρέπει να τελειώσει το ζήτημα με την αποζημίωση και να προχωρήσουν τα έργα. Είναι σημαντικό που η Ελλάδα δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης πια, στα οικονομικά».
Υπάρχει το ενδεχόμενο της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης;
«Έγινε μια συγκεκριμένη διατύπωση από τον κ. Μητσοτάκη για να δοθεί το επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά και σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο γι΄αυτό. Έχουμε όμως αποδείξει ότι όποτε υπάρχει πλεόνασμα το δίνουμε δίκαια και σε όλους. Φαίνεται όμως πως αποδίδουν τα μόνιμα μέτρα που έχουμε ήδη ψηφίσει», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.