Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο στις 108,0 μονάδες από 111,1 μονάδες τον Ιούλιο.
Στο επιχειρηματικό πεδίο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της εξασθένισης των προσδοκιών στις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, της ηπιότερης στη Βιομηχανία, ενώ οι περισσότερο αισιόδοξες προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο δεν αντισταθμίζουν τις υπόλοιπες τάσεις, αναφέρεται στη μηνιαία Έρευνα Συγκυρίας που διεξάγει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η επιδείνωση του κλίματος, όμως, τροφοδοτείται κυρίως από τη σημαντική εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που, μετά από ένα ιστορικό υψηλό του Ιουλίου κινείται πτωτικά.
Συνολικά, ο δείκτης κλίματος κυμαινόταν από την αρχή του έτους και μέχρι τώρα σε υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από πέρυσι, κινούμενος μάλιστα σε αντίθετη πορεία με τους σχετικούς δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι οποίοι υποχώρησαν σημαντικά τον Μάιο και επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Πλέον, όμως, με μια μικρή υστέρηση, ο σχετικός δείκτης στην Ελλάδα φαίνεται να συγκλίνει στην ευρωπαϊκή τάση.
H λήξη της θερινής περιόδου που χαρακτηρίστηκε από ισχυρή πορεία του τουρισμού, με θετικές επιδράσεις σε πολλές περιοχές της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να μειώνονται αλλά συνεχίζονται ιδίως σε βασικές ανάγκες για τα νοικοκυριά, όπως τα τρόφιμα, μειώνει τη σχετική αισιοδοξία στην αγορά. Παράλληλα, το θετικό κλίμα που επικράτησε μετεκλογικά, με τη σταθερότητα που είχε προσδώσει η ανανέωση της κυβερνητικής θητείας, μετριάζεται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας και σχετικές δυσχέρειες στην αντιμετώπιση τους από κρατικούς και περιφερειακούς φορείς.
Συγκεκριμένα:
Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τους προηγούμενους 12 μήνες ήταν:
– Το 66% (από 55%) βλέπει αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης
– Μόνο το 3% είδε μικρή βελτίωση
Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τους επόμενους 12 μήνες:
– To 60% (από 37%) αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης
– Μόνο το 5% (από 18%) αναμένει βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης
Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τους επόμενους 12 μήνες:
– To 60% (από 45%) προβλέπει νέα άνοδο τιμών
– To 59% (από 53%) θα κάνει λιγότερες αγορές
Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τους επόμενους 12 μήνες:
– To 84% δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση
– To 40% (από 29%) προβλέπει αύξηση της ανεργίας