Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των περικομμένων συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από το έτος 2012 με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μία απόφαση «βόμβα» που φέρνει τα πάνω κάτω και απειλεί όλη τη χώρα με εκτροχιασμό των οικονομικών της.
Οι πληροφορίες λένε πως τον ίδιο δρόμο των αυξήσεων, έως 40%, ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και οι βουλευτές διεκδικώντας και αυτοί αύξηση της σύνταξής τους,
Την ίδια ώρα, αλαλούμ επικρατεί σχετικά με το πόσοι θα πάρουν αύξηση, με το newsit.gr να αποκαλύπτει:
«Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους δικαστές είναι πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση».
Διασταυρώνουν τα ξίφη τους εργατολόγοι & κυβέρνηση
Από την άλλη ωστόσο, ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος θα αποκαλύψει πως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου αφορά όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς.
«Αφορά όλους τους δικαστικούς, όχι μόνο όσους έκαναν προσφυγή».
Την ίδια ώρα ανοίγει ο δρόμος και για την καταβολή των δώρων και επιδομάτων που είχαν κοπεί, με τον προϋπολογισμό να επιβαρύνεται και άλλο. Το κόστος για μια σύνταξη των 2.000 που θα πάρει αύξηση 800 ευρώ για 5.000 δικαστικούς, είναι 4.000.000€ τον μήνα και αν μπουν δώρα και επιδόματα, το ποσό πλησιάσει τα 60.000.000€ τον χρόνο.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣ, η Πολιτεία θα πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Μισθοδικείου για τους δύο δικαστές οι οποίοι προσέφυγαν, όχι από το 2012 που ξεκίνησαν οι περικοπές, αλλά από την ημερομηνία που εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου.
Νομικοί από την πλευρά τους ωστόσο επισημαίνουν πως αν γίνει δεκτή η επιστροφή των αναδρομικών και η αύξηση των συντάξεων, η αύξηση αυτή θα πρέπει να ισχύει και για τους λοιπούς δικαστικούς, βασισμένη στην αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας.
Από την κυβέρνηση λένε ότι η απόφαση για τα αναδρομικά αφορά μόνο στους δύο δικαστικούς που προσέφυγαν και σε καμία περίπτωση στο σύνολο των συνταξιούχων δικαστικών.
Μάλιστα, κυβερνητική πηγή επισημαίνει στο LIVE NEWS πως:
«Αν δικαστές κάνουν σήμερα προσφυγές, θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της παραγραφής».
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, προκλητική την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.