H απόγνωση ξεχειλίζει σε μία ακόμα ιστορία ενός απεγνωσμένου δανειολήπτη που μίλησε στο LIVE NEWS για την αδυναμία του να πληρώσει το δάνειό του από όταν έκλεισε η επιχείρησή του.
«Κλαίω που έπεσα σε κατάντια»
«Μου είπε η δικηγόρος από τη Λιβαδειά, που βγήκε η απόφαση του Ειρηνοδικείου, ότι άμα αφήσεις 1 – 2 δόσεις θα σε βγάλουν από τον νόμο Κατσέλη, δηλαδή θα σε απορρίψουνε. Εγώ τώρα δεν έχω να δώσω λεφτά, τώρα χρωστάω 4 – 5 μήνες, χρωστάω Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αυτά δηλαδή είναι 168€ τον μήνα και δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω μη με βγάλουν από τον νόμο Κατσέλη και μετά δεν ξέρω, θα του βάλω μια φωτιά το σπίτι εδώ πέρα, θα το κάψω, και ας πάει να γίνει χούρδα που λέμε εδώ στα χωριά. Κλαίω που έπεσα σε κατάντια γιατί μ’ αρέσει η αξιοπρέπεια, μ’ αρέσει το savoir vivre, μ’ αρέσει και αυτά δηλαδή αλλά δυστυχώς, είχα ένα κατάστημα ωραίο, το έκλεισα, χρεώθηκα».
Ανάλογη η απόγνωση και στο σπίτι του κ. Θεόδωρου. Στο οικογενειακό τραπέζι μόνιμη και μόνη συζήτηση, το δάνειο που έγινε θηλιά και οι εισπρακτικές.
«H τράπεζα το έδωσε στην Intrum. Μία φορά τον χρόνο, για να μην σας πως 2 φορές τον χρόνο, ανεβάζει το επιτόκιο. Δε δέχονται να μιλήσουμε. Είπαμε να πάμε από εκεί να μιλήσουμε, να βρούμε κάποιον να μιλήσουμε, απλώς παίρνουνε τηλέφωνο λέει ‘είμαι η κυρία τάδε, θα με παίρνετε σε αυτό’, παίρνουμε τηλέφωνο, απαξιούν».
Την ίδια ώρα φαίνεται πως τα μέτρα της Πολιτείας για να μπει ένα πλαίσιο δεν φτάνουν. Μόλις στις 19 Μαΐου το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιβάλει διοικητικό πρόστιμο 55.000 ευρώ σε εισπρακτική.
«Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ στη Cepal Hellas – Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (A.E.Δ.Α.Δ.Π.), επειδή η τελευταία προέβη σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις για την ενημέρωση οφειλέτη για ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη εκ μέρους της εταιρείας επιβεβαίωση της οφειλής».
«Βρέθηκα στον ‘Τειρεσία’ για χρέος που είχα ξοφλήσει»
Και άλλη μία καταγγελία που σοκάρει από έναν δανειολήπτη που βρέθηκε στον «Τειρεσία» για ένα χρέος 52 ευρώ το οποίο μάλιστα, όπως λέει, το έχει ξοφλήσει.
«Μου δώσανε απόδειξη εξοφλητική όταν το πλήρωσα, δηλαδή ότι ήταν μηδενικό το υπόλοιπό μου. Μετά από λίγο καιρό μου ήρθε ένα χαρτί ότι τα δάνεια έχουν δοθεί πλέον σε τρίτους και ότι το έχει πάρει η Cepal. Εμένα δε με αφορούσε γιατί δεν χρωστούσα πια, μετά από λίγο καιρό όμως με πήραν τηλέφωνο ότι έχω ένα υπόλοιπο 52€ και με τα πολλά ανακάλυψα ότι ήμουνα στον ‘Τειρεσία’ λόγω αυτού».
Το τηλέφωνο χτυπούσε για 2,5 χρόνια θα καταγγείλει ακόμα μία δανειολήπτρια που μοιράζεται τον δικό της «Γολγοθά».
«Με παίρνανε συνέχει από την Cepal 2,5 χρόνια».
Και σήμερα ακόμα, όπως θα καταγγείλει, άκρη δεν μπορεί να βγάλει με τα δάνεια, αν και πληρώνει κανονικά.
Με παίρνανε 20 τηλεφώνα την ημέρα θα πει ένας ακόμα δανειολήπτης, κάνοντας λόγο για ποσά δανείων που εκτοξεύτηκαν.
«Με καλύπτει η απόφαση του Ειρηνοδικείου μέχρι του χρόνου τα Χριστούγεννα, η Cepal άρχισε από τον Δεκέμβριο να με παίρνει τηλέφωνο και να μου λέει ότι θα χάσω το σπίτι μου, ότι τα ποσά εκτοξεύτηκαν. Με παίρνανε 10 – 15 φορές την ημέρα, 20, εγώ εν τω μεταξύ δημιουργήθηκε και θέμα υγείας με τη μητέρα μου. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ο νόμος λέει ότι δεν έχει δικαίωμα να με ενοχλούν αν δεν καταστεί η οφειλή μου εκπρόθεσμη και περάσουν 10 ημέρες. Ήτανε και οι νομικοί εκπρόσωποι και τους είχα πει ότι υπάρχουν προβλήματα υγείας και προσωπικά και αυτά που είχα με τη μητέρα μου και ότι υπάρχει απόφαση του Ειρηνοδικείου και μου λέγανε όχι, είναι απορριπτική».
Την ίδια ώρα οι καταγγελίες στο τηλεφωνικό κέντρο του LIVE NEWS πέφτουν «βροχή», με τους δανειολήπτες να περιμένουν κάτι να αλλάξει.