Ούτε δυο μήνες δεν έχουν περάσει από τότε που η κα Έφη έλεγε με χαρά στην κάμερα του LIVE NEWS πως δοκίμασε το viral φάρμακο Ozempic για αδυνάτισμα και πως τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.
Προκαλεί τάσεις αυτοκτονίας;
«4,5 κιλά τα οποία δεν τα έχω ξαναβάλει. Έκανα διακοπή έναν μήνα και τώρα το έχω ξεκινήσει ξανά».
Κι ενώ το αντιδιαβητικό φάρμακο έχει γίνει ανάρπαστο για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που φέρνει στο αδυνάτισμα, μια μελέτη σοκ ήρθε να ταράξει τα νερά. Προκαλεί το Ozempic τάσεις αυτοκτονίας;
«Ρυθμιστικές Αρχές ερευνούν αναφορές για αυτοκτονικές τάσεις σε άτομα που λάμβαναν το συγκεκριμένο φάρμακο».
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, αναφέρει πως ερευνητές εντόπισαν σε ορισμένους χρήστες του Ozempic, αυτοκτονικό ιδεασμό και προβλήματα παράλυσης στομάχου.
«Για να είμαι ξεκάθαρη, οι Αρχές δεν χτυπούν επίσημα καμπανάκι κινδύνου για το Οzempic αλλά είναι κάτι που λαμβάνουν υπόψη. Τρεις άνθρωποι στην Ισλανδία ανέφεραν σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους αφότου έλαβαν δόση Ozempic ή το παρεμφερές φάρμακο Saxenda».
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα φάρμακα αυτά μπορεί να ευθύνονται για μεταβολές στον ψυχισμό του ασθενή, να μειώσουν την όρεξη και σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.
«Όταν κάποιος ασθενής έχει μια παρενέργεια είτε συνδέεται με το φάρμακο/ εμβόλιο, είτε όχι, πρέπει να ερευνηθεί. Δεν μπορείς να πεις ότι έχει σχέση ή δεν έχει μέχρι να διερευνηθεί. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτήν την ώρα στην Ευρώπη».
Το αμερικανικό CBS κάνει λόγο για 150 αναφορές που το Οzempic ίσως ευθύνεται για αυτοκτονικές τάσεις και 9 αντίστοιχες αναφορές για το φάρμακο Saxenda σε ένα δείγμα 3.300 ασθενών.
«Σε αυτήν την περίπτωση σίγουρα θα δείτε προειδοποιήσεις για την χρήση των φαρμάκων. Ακόμα και τώρα συστήνω αν κάποιος γιατρός συνταγογραφεί αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσει τους ασθενείς για πιθανές παρενέργειες για παν ενδεχόμενο. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν πως ίσως αυτή είναι μια παρενέργεια».
Οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία. Εξηγούν πως όταν ένα πρόβλημα υγείας εμφανίζεται ως πιθανή παρενέργεια φαρμάκου, αυτό πρέπει να διερευνάται διεξοδικά ώστε να βγουν τα σωστά συμπεράσματα.
Το Οzempic που άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία δύο χρόνια, έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών και δεν είναι απίθανο να ανακαλυφθούν και νέα δεδομένα στη συνέχεια.
«Τα δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά εκ πρώτης όψεως, αλλά πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν», είπε, μιλώντας στο MEGA, η αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν παρόμοια φάρμακα είχαν σοβαρές, παρόμοιου τύπου, παρενέργειες.
«Δεν είναι η εύκολη λύση, θα πρέπει να προσέχουν αυτοί που το παίρνουν».