Πάλεψε με όσες δυνάμεις τις είχαν απομείνει αλλά δεν τα κατάφερε. Η τραγουδίστρια και ηθοποιός, σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής για τη χώρα, έφυγε στα 90 της χρόνια μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό στο σπίτι που έμενε στην Παιανία από πτώση, με την είδηση να προκαλεί θλίψη στους δικούς της ανθρώπους και συγκίνηση στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας που έγινε φτωχότερος.
Το ατύχημα που έκοψε το νήμα της ζωής της
Διαχρονικά ασυμβίβαστη και δυναμική, μπροστά από την εποχή της, μια γυναίκα που έγινε σταρ τη δεκαετία του ‘60 και παρέμεινε έτσι μέχρι το τέλος της ζωής της. Οι ερμηνείες σε ταινίες που άφησαν εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο, τραγούδια που έγιναν ανεπανάληπτες επιτυχίες, σε μια ζωή που καθόρισε η ίδια με τις αποφάσεις της.
Στα 90 της χρόνια η Μαίρη Χρονοπούλου άφησε της τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, μετά από νοσηλεία 5 ημερών στη ΜΕΘ. Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή είχαν αφήσει λιγοστά περιθώρια αισιοδοξίας, που στην πορεία εκμηδενίστηκαν.
Το ατύχημα που έμελλε να σταθεί μοιραίο για τη ζωή της, σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, όταν η Μαίρη Χρονοπούλου βρισκόταν στο σπίτι που έμενε μόνη.
Μόλις επέστρεψε η οικιακή βοηθός, την βρήκε αιμόφυρτη και κάλεσε έναν στενό φίλο της ηθοποιού, που είχε περιγράψει στο LIVE NEWS τις σκηνές που αντίκρισε όταν μπήκε στο διαμέρισμα της Παιανίας.
Η Μαίρη Χρονοπούλου διασωληνώθηκε. Οι εξετάσεις στον «Ευαγγελισμό» έδειξαν ένα πολύ σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο, με τους γιατρούς να τονίζουν στους δικούς της ανθρώπους πως μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να σώσει την ασθενή τους.
«Σήμερα 06/10/2023, και ώρα 14:12 μμ, κατέληξε η γνωστή ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας, στην οποία νοσηλευόταν από 02/10/2023. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της», αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης του «Ευαγγελισμού».
Η πορεία της στο θέατρο
Ήταν η αυλαία μιας καριέρας λαμπρής, σε μια πορεία μοναδική. Το τέλος ενός δρόμου που βάδισε η ίδια με τον τρόπο που ήθελε.
Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με την τέχνη και το θέαμα από παιδί. Το 1954 εμφανίζεται ως κομπάρσος σε ταινία της Finos Film και από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 η μία επιτυχία αρχίζει να διαδέχεται την άλλη.
Οι ερμηνείες της στα «Κόκκινα Φανάρια», στην ταινία «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο», στις «Θαλασσιές Χάντρες» και πολλές ακόμα, την κάνουν από αναγνωρίσιμη που είχε γίνει, μια μεγάλη ντίβα της εποχής.
Η Μαίρη Χρονοπούλου έχει παραδεχτεί δημόσια ότι βίωσε την κακοποίηση σε μια από τις σχέσεις της. Την έσωσε όμως ο Νίκος Κούρκουλος, τον οποίο δε θεωρούσε απλά φίλο, αλλά «αδελφό» της.
Το 1968 αναδείχθηκε ως η κορυφαία πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και κέρδισε σχετικό βραβείο. Η συμμετοχή της σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις ήταν εγγύηση επιτυχίας.
Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου.
Σε μια σειρά από συνεντεύξεις της, είχε προσπαθήσει η ίδια να κάνει τον απολογισμό της ζωής της.
Είχε μιλήσει για καταστάσεις που σημάδεψαν και καθόρισαν το μέλλον, αλλά και για αποφάσεις που αν γύριζε τον χρόνο πίσω θα άλλαζε.
Η προσωπική της ζωή
Ο γάμος της το 1975 με τον πρώην δήμαρχο Σπάτων και πρώην βουλευτή της εποχής, Δήμο Μπότσαρη, κράτησε μόνο έναν χρόνο. Ακολούθησαν σχέσεις της που συζητήθηκαν.
Με τον Ανδρέα Μπάρκουλη υπήρξε αρραβωνιασμένη για 3 χρόνια.
Τον Αύγουστο του 1999 είχε τραυματιστεί σε τροχαίο με το αυτοκίνητό της, που την έχει αναγκάσει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Το 2020 η Μαίρη Χρονοπούλου κινδύνεψε να καεί ζωντανή και πάλι σε ατύχημα μέσα στο σπίτι της. Τότε, τα είχε καταφέρει.
Τρία χρόνια μετά, ο οργανισμός της δεν άντεξε. Η Μαίρη Χρονοπούλου υπέκυψε και με τον θάνατό της έκλεισε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας που σφράγισε η ίδια με τη λαμπερή και μοναδική παρουσία της.