Χιλιάδες ρουκέτες, χερσαία εισβολή. Νεκροί, τραυματίες και ο φόβος για το τι θα ξημερώσει μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή γιγαντώνεται και για τους Έλληνες που ζουν στο Ισραήλ.
Στις 7 το πρωί, οπότε και ξεκίνησε η συντονισμένη επίθεση των ανταρτών της Χαμας σε χωριά των Ισραηλινών γύρω από την Λωρίδα της Γάζας, αρκετοί Έλληνες βρίσκονταν στο δρόμο. Οι σειρήνες ήχησαν σε ολόκληρη τη χώρα και τα νέα για τα ανθρώπινα θύματα, κυκλοφόρησαν αστραπιαία.
«Στον δρόμο ακούσαμε κάτι σειρήνες. Ακούσαμε στο ράδιο ότι αντάρτες από τη Γάζα μπήκαν μέσα στα χωριά που είναι κοντά στα σύνορα», είπε ο Αναστάσης Δαμιανός, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Ιεροσολύμων.
Η ελληνική κοινότητα στα Ιεροσόλυμα αριθμεί πάνω από 200 άτομα. Έντονο, ωστόσο, είναι το ελληνικό στοιχείο και σε άλλες πόλεις, όπως το Τελ Αβίβ, βόρεια του οποίου ζει και ο Δημήτρης Μαυρωτάς, Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας πόλο γυναικών του Ισραήλ.
«Η μόνη οδηγία που έχουμε είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και όντως είναι πολύ ήσυχα εδώ πέρα δεν κυκλοφορεί άνθρωπος, δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, είμαστε στο σπίτι έχουμε οδηγία να είμαστε σε επιφυλακή άμα χτυπήσουν οι σειρήνες να πάμε στα καταφύγια», ανέφερε ο Δημήτρης Μαυρωτάς, ομοσπονδιακός προπονητής πόλο Ισραήλ.
Οι δρόμοι και στο Τελ Αβίβ έχουν αδειάσει. Από τους κατοίκους έχει ζητηθεί, μάλιστα, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για τυχόν νέα χτυπήματα της Χαμάς.
Στα περισσότερα από δέκα χωριά που εισέβαλαν το πρωί μέλη της Χαμάς, σκοτώνοντας και παίρνοντας δεκάδες ομήρους, δεν κατοικούν Έλληνες.
Τα μέλη της Ελληνικής κοινότητας είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.
«Αρχίζει η επιχείρηση «Θύελλα του Αλ-Άκσα». Έτσι την ονόμασε και την συνέδεσε με τον αυξημένο αριθμό Εβραίων πιστών οι οποίοι εδώ και δυο εβδομάδες εξαιτίας των εβραϊκών γιορτών ανέβηκαν στο προαύλιο του Τεμένους», ανέφερε ο Γαβριήλ Χαρίτος, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν.
Πολλοί φοβούνται πως η σημερινή επίθεση της Χαμας ήταν μόλις το πρώτο στάδιο ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, το οποίο έβαλε ξανά φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.