Πώς οργανώθηκε το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή από τη Χαμάς και ποιά η αντίδραση του Ισραήλ.
Συνολικά το Ισραήλ έχει καλέσει τουλάχιστον 300.000 εφέδρους.
Πώς οργανώθηκε το αιματοκύλισμα
Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, αφού χτυπήθηκαν κάποια drone, πύργοι παρατήρησης κατά μήκος του τείχους που έχει φτιάξει το Ισραήλ κατά μήκος της Γάζας.
Στη συνέχεια υπήρξαν πυραυλικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία γύρω από την περιοχή της Γάζας και σαν τρίτο κύμα μπήκαν μέσα στα ισραηλινά εδάφη οι κομάντος-τρομοκράτες της Χαμάς, στο φεστιβάλ καθώς και σε άλλους στόχους αμάχων.
Η επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη»
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, είναι 4 οι οδοί που θα χρησιμοποιηθούν για να μπει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα.
Για την εν λόγω επιχείρηση θα χρησιμοποιηθεί τεράστια ισχύ πυρός. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να σφυροκοπηθεί η Γάζα.
Η δύναμη του Ισραήλ περιλαμβάνει 601 αεροπλάνα, εκ των οποίων 300 είναι σύγχρονα μαχητικά, F-15, F-16 και F-35. Σε αυτά υπολογίζονται και άλλα 50 ελικόπτερα Απάτσι και πολλά ακόμη μη επανδρωμένα αδιευκρίνιστου αριθμού.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα βίντεο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, που κάνουν λόγο για «διαγραφή» της Χαμάς, και άλλα που εμψυχώνουν ην στρατιωτική δύναμη, επί του πεδίου τα πράγματα αναμένεται να είναι χειρότερα.
Ακόμη υπάρχουν 2.220 τανκς του Ισραήλ που είναι περισσότερο για να υπάρχει μία αφετηρία πυρός για τις μονάδες που θα μπουν μέσα αλλά και για ψυχολογικούς λόγους.
Στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου υπάρχει και αεροπλανοφόρο Gerald Ford των ΗΠΑ, καθώς υπάρχει φόβος για την διεύρυνση της σύγκρουσης, αλλά και στο σημείο βρίσκεται και η δύναμη του ΝΑΤΟ στην οποία έχει ενταχθεί η φρεγάτα «Ψαρά».
Από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πως δεν υπάρχει αίτημα να συνοδεύσουν το Ford.
Ο Νίκος Δένδιας άφησε μάλιστα αιχμές για την στάση της Τουρκίας απέναντι στο θέμα.