Δεν έχει τέλος το δράμα που ζουν οι κάτοικοι σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, με τον πόλεμο να έχει στερήσει τη ζωή ήδη σε χιλιάδες πολίτες.
H 23χρονη Έντεν Μπεν Ρουμπί, είναι Ισραηλινή με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα από τα εκατοντάδες θύματα του μακελειού στο μοιραίο φεστιβάλ «Supernova», ένα από τα πρώτα σημεία εισβολής των τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ.
Την είδηση του θανάτου της Έντεν επιβεβαίωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter.
«Η Έντεν Μπεν Ρουμπι δεν είναι πια ανάμεσα μας! Η #Ισραηλινή με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη που επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι την #Ελλάδα από μικρό παιδί δολοφονήθηκε πισώπλατα από τη #Χαμάς ενώ έτρεχε να σωθεί. Η κτηνωδία δεν έχει ορια! Συλλυπητήρια στην οικογένεια της! Είναι φτωχά τα λόγια».
Για την άτυχη 23χρονη μίλησε στο MEGA η παιδική της φίλη από την κατασκήνωση. Όπως λέει, η Έντεν αγνοούνταν για 3 ημέρες. Η οικογένειά της θεωρούσε ότι μπορεί να είχε κρατηθεί ως όμηρος στη Γάζα. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα τους διέψευσε ακόμη πιο τραγικά, αφού ταυτοποιήθηκε η σορός της.
«Ταυτοποιήθηκε το πτώμα της, ήταν αγνοούμενη τρεις ημέρες. Ήταν στο πάρτι, γνωρίζαμε ότι ήταν στο πάρτι, και χθες βρήκαν το πτώμα της», δήλωσε η φίλη της.
Οι παππούδες και οι γονείς της νεαρής κοπέλας έχουν καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Η ίδια μεγάλωσε στο Ισραήλ και επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι την Ελλάδα.
«Είναι μισή Ελληνίδα, εκεί είχε γεννηθεί και μεγάλωσε. Είχε παππούδες από τη Θεσσαλονίκη αλλά στο Ισραήλ ζούσε. Ερχόταν για τους παππούδες της και για διακοπές».
Οι δικοί της άνθρωποι κάνουν λόγο για ένα ευχάριστο και ταλαντούχο κορίτσι, πάντα με το χαμόγελο στο πρόσωπό της, ένα χαμόγελο που έσβησε βίαια και αναπάντεχα από τους τρομοκράτες της Χαμάς.
«Ήταν πάρα πολύ χαρούμενη, πάντα με το χαμόγελο, η ψυχή της παρέας, πολύ ταλαντούχα και καλλιτεχνικής φύσεως και ήθελε να ταξιδεύει και να περνάει καλά».
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Κόβουν την ανάσα οι ιστορίες διασωθέντων και ανθρώπων που έχασαν κάποιον δικό τους στις συγκρούσεις. Αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την φρίκη του πολέμου. Μια τέτοια ιστορία είναι της Λιόνα Μπενσίλ. Η μητέρα της δολοφονήθηκε από ενόπλους της Χαμάς, χτυπημένη από καλάσνικοφ.
Η Λιόνα περιγράφει, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, στο MEGA τι ακριβώς συνέβη.
«Μόλις έλαβα το μήνυμα ότι υπήρχαν 30 τρομοκράτες της Χαμάς στα σπίτια μας που προσπαθούν να τους σφαγιάσουν όλους. Ανησυχούσα και η μητέρα μου δεν απαντούσε στις κλήσεις. Η Χαμάς είχε τον έλεγχο του κιμπούτς μας για επτά ώρες, σφαγιάζοντας παιδιά και σκοτώνοντας ανθρώπους. Είπα στα αδέρφια μου να έρθουν και να σώσουν την οικογένειά μου».
Όταν έφτασαν τα αδέρφια της στο σπίτι ήταν πια αργά. Η μητέρα τους ήταν ήδη νεκρή.
«Όταν έφτασαν τα αδέρφια μου, είδαν τη μητέρα μου στο έδαφος, με 14 τρύπες καλάσνικοφ στο σώμα της», είπε η Λιόνα.
Η ειρωνεία; Η μητέρα της σκοτώθηκε με καραμέλες στα χέρια, αφού είχε σκοπό να επισκεφτεί τα εγγόνια της. Δεν πρόλαβε όμως.
«Ερχόταν στα παιδιά μου. Είχε καραμέλες στα χέρια της, ήταν μόλις 65 ετών. Δεν μπορώ να σκέφτομαι ότι σκοτώθηκε με αυτόν τον τρόπο, 14 τρύπες καλάσνικοφ».
Ο Μάκης Λεβί είναι Έλληνας που έμενε για 13 χρόνια στο Ισραήλ. Επέστρεψε στη χώρα μας με την οικογένειά του για να σωθούν από την εμπόλεμη κατάσταση. Περιγράφει όλα όσα βίωσε τις πρώτες ημέρες της κρίσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
«Από τις 06:30 μέχρι τις 10.00 δεν σταματήσαμε να ακούμε ήχους, είτε από ρουκέτες και πυραύλους είτε από αυτόματα. Το πιο τρομακτικό σε όλο αυτό είναι οι νέοι ήχοι. Είχαμε συνηθίσει τις ρουκέτες. Είναι σαν να είσαι τυφλός και προσπαθείς να καταλάβεις από τους ήχους».
Η νταντά που κρατούσε τα δύο του παιδιά βρήκε τραγικό θάνατο, καθώς μαχητές της Χαμάς την έκαψαν ζωντανή μέσα στο σπίτι της. Ο ίδιος ψάχνει να βρει τρόπο για να το πει στους δύο γιους του.
«Οι τρομοκράτες της Χαμάς είχαν μεταμφιεστεί σε αστυνομικούς και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού και χτυπούσαν πόρτες, έλεγαν ότι είναι από τον στρατό και την αστυνομία. Μέσα στον πανικό τους, λένε, θα ανοίξει την πόρτα και εκεί σε καθάριζαν. Αυτό το πράγμα δεν είναι πόλεμος. Πρέπει να τους πω ότι η κυρία που τα κράταγε το μεσημέρι ότι δεν υπάρχει πια, όπως και 15 συμμαθητές τους».
Ο Μάκης Λεβί και η οικογένεια του πλέον είναι ασφαλείς στην χώρα μας. Φίλοι του, συγγενείς του, γείτονες του, δικοί του άνθρωποι όμως συνεχίζουν να βιώνουν πίσω στο Ισραήλ τον απόλυτο εφιάλτη. Περιμένουν να ξεφύγουν από αυτόν.