Για έκτη ημέρα συνεχίζεται το αιματοκύλισμα μετά την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ στη Χαμάς έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση το περασμένο Σάββατο.
Το απόγευμα της Τετάρτης σειρήνες ήχησαν σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ, την ώρα που η Χαμάς έπληξε με ρουκέτες την Χάιφα.
Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει τραγική, με την πόλη να είναι χωρίς ρεύμα και το νερό λιγοστεύει μετά τον αποκλεισμό από το Ισραήλ.
Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων είναι τουλάχιστον 1.055, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού οι νεκροί από τη μεριά του Ισραήλ έχουν ανέλθει στους 1.200. Πολλές χιλιάδες είναι οι τραυματίες, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί.
Συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου
Απευθυνόμενος σε ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του ζήτησε να σεβαστεί το δίκαιο του πολέμου στις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών των ΗΠΑ στα ανοικτά του Ισραήλ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τεχεράνη.
Την ίδια στιγμή, ρόλο στην περιοχή φαίνεται πως διεκδικεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Διευκολυντικός ο ρόλος της Ελλάδας»
«Η χώρα μας έχει αμυντική συμφωνία με την Κύπρο και το Ισραήλ, δεν είμαστε απλά σύμμαχοι. Αυτό προϋποθέτει κάποιον σχεδιασμό για ενέργειες, αλλά εκτιμώ ότι δε θα φτάσουμε σε ένα σημείο τέτοιο για να χρειαστεί», είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής.
«Σε κάθε περίπτωση, το να είναι κάποιος διευκολυντικός στον σχεδιασμό ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, πλην Τουρκίας η οποία κρατάει μια επαμφοτερίζουσα στάση, θα δώσει μια ευκαιρία να ανταποκριθούμε σε υποχρεώσεις προς τη συμμαχία».
Όπως λέει ο ίδιος, η έλευση δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή δείχνει την «αγωνία των ΗΠΑ για μη κλιμάκωση στην περιοχή», ενώ «μεγάλο ερώτημα» παραμένει τι θα γίνει με τη χερσαία επίθεση.