Η Έρρικα Μπορμπόλη, Ελληνίδα κάτοικος του Ισραήλ, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για τη φρίκη του πολέμου.
Η κόρη της Έρρικα Μπορμπόλη ήταν τυχερή, το ίδιο δεν συνέβη όμως και με τη φίλη της Έντεν Μπεν Ρουμπί, το κορίτσι με Ελληνική καταγωγή που έχασε τη ζωή της στο μακελειό του rave party.
Η κόρη της Έρρικας ήταν να πάει και εκείνη στο φεστιβάλ αλλά τελικά δεν πήγε.
«Το χαμόγελο μου είναι λίγο πικρό. Από τη μία η κόρη που είχε κανονίσει να πάει στο φεστιβάλ στο Ισραήλ που δεν πήγε και από την άλλη έχουμε τον θάνατο της 23χρονης φίλης. Πιστεύουμε στις δυνάμεις του Ισραήλ και έχουμε μεγάλη ψυχική δύναμη. Ξέρουμε πως η κατάληξη θα είναι θετική. Πιστεύουμε πως με το να μείνουμε εδώ δίνουμε δύναμη στο Ισραήλ. Στην πόλη όπου ζω έχουμε πολλές σειρήνες και καλούμαστε να μπούμε στο δωμάτιο πολέμου. Κτίρια ολόκληρα έχουν πέσει και έχουν μείνει μόνο τα δωμάτια πολέμου που είναι από μπετόν και οι άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν. Δεν ζούμε μόνιμα έτσι, η κατάσταση τώρα είναι έτσι. Απλά είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό για το κράτος να μην σκοτωθούν άμαχοι. Το κράτος δουλεύει για την ασφάλεια των πολιτών».
Όπως εξήγησε η κ. Μπορμπόλη, μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά εκείνοι αισθάνονται ασφάλεια.
«Πιστεύω πως μετά από όσα έγιναν θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια από πριν. Έχω τρία κορίτσια. Τα δύο έχουν πάει στον στρατό. Οι κόρες μου αισθάνονται πως αυτό το κράτος είναι όπου πρέπει να ζήσουνε και θέλουν να προσφέρουν. Είμαστε σε κατάσταση που λέμε ευχαριστώ που το σπίτι μας δεν πέρασε κάποια δυσκολία αλλά τα κορίτσια μου αισθάνονται όπως και εγώ. Πιστεύουν στις δυνάμεις του Ισραήλ. Είμαστε ασφαλείς και ακολουθούμε τις οδηγίες όταν γίνεται η επίθεση».
Απαντώντας σε ερώτηση για τι θα έλεγε σε μία μητέρα από την Παλαιστίνη, εκείνη είπε υπάρχει χώρος για ενσυναίσθηση διότι ξέρουμε πως η Χαμάς δεν είναι ο κόσμος της Παλαιστίνης.
«Η παλαιστίνια μητέρα ζει τον ίδιο φόβο για τα παιδία της, όπως και εγώ. Θα ήθελα να την αγκαλιάσω και να της πως φτάνει. Δεν θέλουμε άλλο μίσος. Ξέρω πως και αυτές οι μητέρες νιώθουν το ίδιο με εμένα. Αλλά πρέπει να καταλάβουν πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει μια συγκέντρωση συνασπισμού έχοντας ανθρώπους στην ηγεσία που έχουν υπηρετήσει στον στρατό και ξέρουν πώς να το χειριστούν την κατάσταση».