Η αθλητικογράφος, Έλενα Μπουζαλά, και η ιατρός φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης, Πόπη Καλαϊτζή - Χατζηδάκη, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά ένα πρόβλημα υγείας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η θεραπεία βασίζεται όχι μόνο στην φαρμακευτική αγωγή, αλλά και στην καλή ψυχολογία, στις υποστηρικτικές σχέσεις, στην υγιεινή διατροφή, στον επαρκή και ποιοτικό ύπνο, στη συστηματική άσκηση.
Η ολιστική αντιμετώπιση ενός ζητήματος υγείας, λοιπόν, δεν είναι μόνο για πρακτικές θεραπείες άλλα είναι ο συντονισμός πολλών ειδικοτήτων που μπορούν να φέρουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ένα σοβαρό ζήτημα υγείας.
Η αθλητικογράφος, Έλενα Μπουζαλά, μιλά για τον τρόπο που η ίδια αντιμετώπισε ολιστικά τον καρκίνο μαστού.
«Μπήκα στη διαδικασία εννοείται και εγώ να στεναχωρηθώ, να κλάψω, να πω γιατί να συμβεί σε μένα. 10 μέρες μετά το χειρουργείο όμως, πήγα στη δουλειά ενώ είχα ακόμα τα ράμματα και επιδέσμους. Αρχίζεις και ψάχνεις τη διαδικασία που ακολουθεί. Δηλαδή εγώ από την παρακέντηση, που φάνηκε τελικά ότι είναι κακοήθεια, ρώτησα την γιατρό που έκανα την παρακέντηση, αν έχει κάποιον χειρουργό – μαστολόγο και έτσι ξεκίνησε μία αλυσίδα», είπε αρχικά.
«Εγώ αποφάσισα ότι θα κάνω ότι μου πουν οι γιατροί μου. Όσον αφορά την αποκατάσταση, ήθελα να κάνω λίγο γυμναστική γιατί δεν μπορούσα να σηκώσω τα χέρια μου και δεν αισθανόμουνα καλά. Έκανε ψυχοθεραπεία έτσι κι αλλιώς, οπότε πήγα στον ψυχολόγο μου και είδαμε και το θέμα αυτό. Η διατροφή είναι κάτι που έπρεπε κοιτάξω γιατί έπρεπε να κόψω κάποια φαγητά στην αποκατάσταση», πρόσθεσε.
Τι είναι η ολιστική αντιμετώπιση
Η ιατρός φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης, Πόπη Καλαϊτζή – Χατζηδάκη, εξήγησε πως στο σύστημα υγείας, όλες οι μελέτες λένε, ότι ακόμα και στη θεραπεία του καρκίνου από την πρώτη διάγνωση έχει πολύ μεγάλη σημασία η φυσική δραστηριότητα, η διατροφή, ο ύπνος, η ψυχική υγεία, οι υποστηρικτικές, το κάπνισμα, το αλκοόλ αλλά και άλλοι εθισμοί.
«Έχουμε όλες τις μελέτες που αποδεικνύουν πως αυτό και είναι ένα κομμάτι της κλασικής ιατρικής, δηλαδή η ολιστική προσέγγιση είναι κλασική ιατρική. Ωστόσο, όταν μέσα σε ένα σύστημα υγείας οι ασθενείς μπορεί να πέσουν θύματα τσαρλατάνων. Δεν έχουμε μία μαγική λύση για όλα τα προβλήματα».
Όπως είπε η Έλενα Μπουζαλά, η γυμναστική τη βοήθησε πολύ ακόμα και στο να αποφορτίσει το μυαλό της ενώ ο ψυχολόγος τη βοήθησε καθώς της εξήγησε πως οι ουλές τη θα πρέπει να την κάνουν να δει πως η ζωή της πια θα πάει προς το καλύτερο.
Η κ. Πόπη Καλαϊτζή – Χατζηδάκη είπε πως η δύναμη της ομάδας είναι θεραπευτική και για αυτό το λόγο υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες ασθενών ως θεραπείες ενώ στο εξωτερικό συνταγογραφείται η συμμετοχή σε ομάδες λόγω της θεραπευτικής της ιδιότητας.
Σύμφωνα με τη ειδικό, η ολιστική αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας περιλαμβάνει ένα ιατρείο ή μία ομάδα με επικεφαλής έναν κατάλληλα καταρτισμένο γιατρό, ο οποίος μπορεί να συντονίσει όλη τα υπόλοιπα που μπορούν να βοηθήσουν.
Πώς βοηθάει η ιατρική του τρόπου ζωής σε ένα νόσημα;
Η κ. Πόπη Καλαϊτζή – Χατζηδάκη εξήγησε πως σε ένα ιατρείο του τρόπου ζωής για να δουν οι ασθενείς τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι.
«Υπάρχει ένα κομμάτι θεραπείας που μπορούμε να κάνουμε εμείς. Στην ιατρική του τρόπου ζωής δεν μένουμε στη συμβουλή αλλά γίνονται συνεδρίες. Στην αρχή συζητάμε για το τι θέλει να κάνει ο ασθενής και μετά ‘’μπλέκουμε’’ και σε σημεία του πώς μπορούμε να το αλλάξουμε. Είναι εξατομικευμένο για τον κάθε ασθενή. Κάθε μέρα κάνεις μικρές αλλαγές».
Η Έλενα Μπουζαλά είπε πως στην αρχή της διάγνωσής της, της ήταν δύσκολο ψυχολογικά αλλά σε αυτό τη βοήθησε πολύ και ο άντρας της.
Η ειδικός είπε πως πολλές φορές οι προτάσεις των ειδικών είναι ο ψυχολόγος ώστε να αποκτήσει ο ασθενής κίνητρο και να έχει καλή ψυχολογία ενώ αναφέρθηκε και στους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
«Υπάρχει μία μεγάλη μελέτη που έχει ξεκινήσεις από τη Βοστόνη, η οποία έδειξε πως οι υποστηρικτικές σχέσεις στα 50 ήταν ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για καλή υγεία στα 80. Ο καθένας επίσης, έχει το δικό του κίνητρο για να αλλάξει συνήθειες. Η αυπνία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και ο ύπνος μπορεί να λειτουργήσει και ως θεραπεία. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε πολλά νοσήματα. Η διατροφή είναι σημαντική διότι είσαι ό,τι τρως».