Μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται στην Γάζα, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν αφήσει πίσω τους θάνατο και καταστροφή. Τα νοσοκομεία σχεδόν δεν υπάρχουν πια. Τρόφιμα και νερό τελειώνουν, ενώ η έλλειψη ηλεκτρικού δημιουργεί απάνθρωπες συνθήκες για όσους έχουν μείνει.
Οι νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Γάζα είχαν ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί ομάδα νοσηλευτών που βοηθούσε τραυματίες στα χαλάσματα.
Πέντε από αυτούς σκοτώθηκαν. Αρκετοί τραυματίστηκαν.
Ολόκληρες γειτονιές στην Γάζα έχουν αφανιστεί. Αυτό είναι ότι έχει απομείνει από την περιοχή Τζαμπάλια στην Γάζα.
Παντού καταστροφή. Από τα συντρίμμια των ισοπεδωμένων κτηρίων ακόμα βγαίνουν καπνοί.
Πάνω από χίλιοι άνθρωποι υπολογίζεται πως είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα σε όλη τη Γάζα.
«Έχασα το γιο μου, τα ξαδέρφια μου, όλη την οικογένεια. Δεν τους έχασα επειδή πολεμούσαν στο μέτωπο. Ούτε τους συνέλαβαν. Καθόμασταν μέσα στο σπίτι μας που βομβαρδίστηκε», ανέφερε κάτοικος.
Στα νοσοκομεία το απόλυτο χάος. Οι γονείς κλαίνε πάνω από τα τραυματισμένα παιδιά τους.
Γιατροί και νοσηλευτές σε απόγνωση… παραμένουν όμως στο καθήκον. Τουλάχιστον για όσο έχουν καύσιμα οι γεννήτριες σε νοσοκομεία και κλινικές.
Τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει. Οι σοροί μπαίνουν ακόμα και σε φορτηγά ψυγεία για παγωτά.
Έξω στους δρόμους, ατελείωτες ουρές για λίγο νερό. Περιμένουν με τις ώρες για να γεμίσουν ένα μπιτόνι ή ένα μπουκάλι.
Μάχη γίνεται και για λίγη βενζίνη, που όσο πάει και λιγοστεύει.
«Ήμασταν στην Γάζα και ήρθαμε εδώ από την Χαν Γιουνίς. Υποφέρουμε. Δεν υπάρχουν καύσιμα, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, νερό. Δεν υπάρχει τίποτα», δήλωσε κάτοικος της Γάζας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν το Ισραήλ το οποίο πρέπει να απαντήσει λέει ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όμως δεν συμφωνεί σε μια πλήρη κατάληψη της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.
«Η Χαμάς και τα εξτρεμιστικά της στοιχεία δεν αντιπροσωπεύουν όλο τον παλαιστινιακό λαό. Και πιστεύω πως θα ήταν λάθος το Ισραήλ να καταλάβει την Γάζα ξανά», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Κάτοικοι της Γάζας που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους συγκεντρώνονται στο πέρασμα της Ράφα που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο.
Έχουν ακούσει πως το πέρασμα θα ανοίξει, ώστε να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό αλλά και να απομακρυνθούν οι παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα.
Ελπίζουν πως αυτός θα είναι ο τρόπος να φύγουν.