Δεν έχουν τέλος οι ιστορίες φρίκης ανθρώπων που γλίτωσαν από τους ενόπλους της Χαμάς, οι οποίοι πυροβολούσαν αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους.
Ιστορίες φρίκης
Μια τέτοια ιστορία είναι αυτή της Σάρον, η οποία κρυβόταν στο δωμάτιο ασφαλείας μαζί με τον σύζυγό της Νταβίντ και τις τρίχρονες δίδυμες κόρες τους.
Πριν τους αρπάξουν και τους μεταφέρουν στη Γάζα, η Σάρον κατάφερε να στείλει ένα βίντεο στην ξαδέλφη της στην Αμερική.
«Επικοινωνούσαμε για αρκετές ώρες. Το τελευταίο πράγμα που είπε ήταν: Δε θα τα καταφέρουμε. Σας αγαπώ. Ακούγεται τρομοκρατημένη. Είχε πάντα αυτόν τον φόβο, επειδή ζούσε δίπλα στη Γάζα. Έζησε τον χειρότερο εφιάλτη της».
Στο βίντεο της απαγωγής που αναρτήθηκε στο TikTok διακρίνεται η Σάρον, τα δύο παιδιά της και άλλα δύο ξαδέλφια της. Κανείς δεν ξέρει αν θα τους ξαναδούν.
Και η Άβντα είδε την απαγωγή της γιαγιάς της από τους Παλαιστίνιους εξτρεμιστές σε βίντεο στο διαδίκτυο.
Με τρεμάμενη φωνή, η εγγονή της περιγράφει όσα συνέβησαν στο MEGA.
«Το σπίτι ήταν εντελώς κατεστραμμένο, η γιαγιά δεν ήταν πουθενά. Μετά αρχίσαμε να βλέπομε βίντεο που ανέβαιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους τρομοκράτες να έχουν απαγάγει τη γιαγιά μου από το σπίτι της, να την έχουν όμηρο στη Γάζα και να την επιδεικνύουν σαν τρόπαιο, σαν κατόρθωμα ότι απήγαγαν μια 80χρονη γυναίκα. Λες και είναι κάτι ανθρώπινο να κάνει κάποιος και όλοι γύρω της το γιόρταζαν».
Η οικογένεια αγωνιά για την ηλικιωμένη που δεν έχει μαζί της τα φάρμακά της.
Συγκλονιστικές αφηγήσεις
Συγκλονιστική είναι η αφήγηση ενός επιζώντα για το μακελειό στο μουσικό φεστιβάλ.
«Ξαφνικά είδα μια κοπέλα να γυρίζει. Είχε χτυπηθεί στο γόνατο και αιμορραγούσε. Ψάξαμε να βρούμε κάτι για να τυλίξουμε το τραύμα της. Προσπαθήσαμε να σταματήσουμε το αίμα με τα πουκάμισά μας, της δώσαμε νερό. Ακούγαμε δεκάδες πυροβολισμούς γύρω μας. Την βλέπαμε να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας.
»Πήγαμε στο ποτάμι, ανατολικά από το φεστιβάλ και περιμέναμε να τελειώσει όλο αυτό. Ακούσαμε κι άλλους πυροβολισμούς, δυνατούς πυροβολισμούς, σφαίρες περνούσαν πάνω από τα κεφάλια μας. Ούρλιαζα σε όλους να πέσουν κάτω, να μη σηκώνουν τα κεφάλια τους. Τους έλεγα να προχωράμε σιγά σιγά προς τα ανατολικά, μακριά από το σημείο. Έτσι συνεχίσαμε όμως, δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι έμειναν εκεί. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο εμείς».
Κάθε ιστορία συγγενών των ομήρων φέρνει στο προσκήνιο ένα ακόμη δράμα.
«Ολόκληρο το δωμάτιο κινδύνου έχει γαζωθεί από τις σφαίρες. Είχαν μαζί τους RPG και πολλά όπλα. Μέσα από το παράθυρο πυροβόλησαν τον θείο μου στον γλουτό. Είναι ήρωας, προσπάθησε να προστατεύσει τη θεία μου την οποία τελικά άρπαξαν από το παράθυρο. Μια 72χρονη γυναίκα, την Αντίνα Μοσέ, που δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν».
Τουλάχιστον 199 είναι οι όμηροι στη Γάζα. Ανάμεσά τους ένας 83χρονος Ισραηλινός βετεράνος δημοσιογράφος αριστερής εφημερίδας και η 85χρονη σύζυγός του με την οποία αγωνίζονταν επί δεκαετίες για την ειρήνη και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.